Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ρώσοι άνδρες, καταγράφηκαν ως ανάπηροι κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν το βαρύ τίμημα της εισβολής.

Το Κρεμλίνο έχει αποκρύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, αλλά οι στατιστικές πρόνοιας της χώρας υποδηλώνουν τον τεράστιο αριθμό των τραυματιών του πολέμου.

Μια ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η οποία επικαλείται επίσημα στοιχεία της Μόσχας και μοιράστηκε στις Βρυξέλλες καθώς η συμμαχία γιόρτασε την 75η επέτειό της την Πέμπτη, έδειξε αύξηση κατά 30% των ανδρών που χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι κατά το έτος μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Μόνο σύμφωνα με τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, από το 2022 έως το 2023 ο αριθμός των ανδρών ηλικίας 31 έως 59 ετών με αναπηρία αυξήθηκε κατά 30%, ή κατά 507.000», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους βρετανικούς Times.

Έως 88.000 οι νεκροί λέει το ΝΑΤΟ

Τον Μάιο του 2022 ο πρόεδρος Πούτιν ενέκρινε νόμο που επιτρέπει σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους η μέγιστη ηλικία στην οποία οι άνδρες μπορούν να κινητοποιηθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυξήθηκε έως και κατά δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, οι άνδρες που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους θητεία μπορούν να επιστρατευθούν στο στρατό μέχρι την ηλικία των 55 ετών, ενώ οι έφεδροι με τους υψηλότερους βαθμούς μπορούν να κληθούν ξανά σε υπηρεσία μέχρι τα 70 τους χρόνια.

Οι εκτιμήσεις ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και του Πενταγώνου ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στη ρωσική πρώτη γραμμή σε 66.000 έως 88.000 άνδρες.

Ο ουκρανικός στρατός κάνει δύσκολη τη ζωή του Πούτιν

Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της Ουκρανίας είχαν υποβαθμίσει τις δυνατότητες διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας κατά τουλάχιστον 10% και ότι παρά τις ελλείψεις πυρομαχικών η δημιουργικότητα του ουκρανικού στρατού έκανε δύσκολη τη ζωή του Πούτιν.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει στόχους διυλιστηρίων και ενεργειακούς στόχους βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Επιβάλλουν οικονομικό κόστος στη Ρωσία και επηρεάζουν την εγχώρια αγορά καυσίμων. Είδαμε μια σημαντική αύξηση των εισαγωγών βενζίνης από τη Λευκορωσία τον Μάρτιο», δήλωσε  αξιωματούχος.

«Όσον αφορά τις ζημιές, οι απεργίες έχουν πιθανότατα διαταράξει περισσότερο από το 10% της δυναμικότητας των διυλιστηρίων της Ρωσίας, ίσως περισσότερο από το 15%», προσθέτει ο ίδιος.

Η ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, περιέγραψε λεπτομερώς πώς το κόστος του πολέμου του Πούτιν στο πεδίο της μάχης γίνεται έντονα αισθητό στο εσωτερικό μέτωπο της Ρωσίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Η εκστρατεία πλήττει την ικανότητα του Πούτιν να δημιουργήσει έσοδα από το συνάλλαγμα, αλλά έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των φόβων ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ή να προκαλέσουν αντίποινα για την Ουκρανία που τόλμησε να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία έχει επιβάλει ακόμη και εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα αναγκαστούν ακόμη και να αυξήσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, καθώς δεν μπορούν να διυλίσουν όσο συνήθως», είπε.

Είναι δύσκολο για τη Ρωσία να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό των διυλιστηρίων λόγω των δυτικών κυρώσεων και οι επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν εντυπωσιάσει το ΝΑΤΟ με το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους.

«Οι πιο απομακρυσμένες εγκαταστάσεις που έχουν δεχθεί επίθεση ξεπερνούν πλέον τα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό υπογραμμίζει πραγματικά την εμβέλειά τους», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όλο και λιγότεροι από αυτούς τους τύπους ρωσικών υποδομών κρίσιμης σημασίας για την ενέργεια είναι ασφαλείς από πιθανά πλήγματα [τα οποία έχουν] όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Ανησυχητικές εκτιμήσεις

Παρά τις θετικές σημειώσεις, οι πληροφορίες του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία είναι απαισιόδοξες, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μια ρωσική επανάσταση γίνεται όλο και πιο πιθανή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιστοί στον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να μπλοκάρουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

«Ξυπνάω κάθε πρωί ανήσυχος. Και κάθε πρωί, είμαι λίγο πιο ανήσυχος από ό,τι ήμουν πριν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η κατάσταση παραμένει ασταθής, με τις ουκρανικές ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά να περιορίζουν πιθανότατα την ικανότητά τους να κρατήσουν θέσεις. Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι ότι δεν το ξέρουμε μόνο εμείς, αλλά και η Ρωσία. Έτσι, η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με τρόπους που είναι πραγματικά ρητά σχεδιασμένοι για να εξαντλήσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας. Και καθώς εξαντλούν αυτά τα συστήματα αεράμυνας, αυτό δίνει στη Ρωσία περισσότερες ευκαιρίες» προσθέτει ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.