Μια συρροή οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων οδηγεί σε υψηλότερες αιτήσεις εργασίας από τις γυναίκες στην Ευρώπη.

Σε μια σκληρή αγορά εργασίας και ταραχώδη παγκόσμια οικονομία, οι γυναίκες αναζητούν δουλειές κατά μάζα. Σε ορισμένα μέρη σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες που αναζητούν εργασία υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών ομολόγων τους.

Μια έκθεση του Μαρτίου 2024 από την παγκόσμια πλατφόρμα λογισμικού προσλήψεων iCIMS δείχνει ότι σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική, περισσότερες γυναίκες έκαναν αίτηση για θέσεις εργασίας στην EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Η ανάλυση, η οποία εξέτασε περισσότερες από 200 εκατομμύρια αιτήσεις το 2023, έδειξε ότι το 52% των αιτούντων με έδρα την EMEA ήταν γυναίκες, έναντι 50% στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το BBC.

Ο μεγαλύτερος όγκος των γυναικείων αιτήσεων γεννιέται από έναν συνδυασμό παραγόντων, από τους κοινωνικούς κανόνες μέχρι την οικονομική πολιτική.

Είναι μια στατιστικά μικρή διαφορά – αλλά αποτελεί μια σημαντική ιστορία για την παγκόσμια αγορά εργασίας και οικονομία. «Αν και αυτή η απόκλιση φαίνεται να είναι ελάχιστη, όταν σκεφτόμαστε τον αριθμό των θέσεων εργασίας στη [Βόρεια Αμερική], μας λείπει ένας μεγάλος αριθμός γυναικείων αιτήσεων», λέει η Rhea Moss, παγκόσμια επικεφαλής εργατικού δυναμικού και πληροφοριών πελατών στο iCIMS.

Συγκεκριμένα, στη Δυτική Ευρώπη, η Moss λέει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των γυναικείων αιτήσεων γεννιέται από έναν συνδυασμό παραγόντων, από τους κοινωνικούς κανόνες μέχρι την οικονομική πολιτική.

Οι διαφορετικές στάσεις απέναντι στην ισορροπία των φύλων στο χώρο εργασίας σε όλο τον κόσμο είναι ένας παράγοντας. «Με την πάροδο των ετών, οι Ευρωπαίοι εργοδότες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της κάλυψης των διαφορών μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας τους και της υλοποίησης πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού, κάτι που έχει ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας», λέει ο Μος.

Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, χώρες όπως η Ισπανία και η Φινλανδία έχουν εισάγει ίση γονική άδεια για άνδρες και γυναίκες, ενώ στην Ολλανδία, η ημερήσια φροντίδα των παιδιών είναι ευρέως διαθέσιμη.

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

Ο πρωταρχικός μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ευρώπη, το κόστος ζωής αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στη Βόρεια Αμερική, επομένως περισσότερες γυναίκες ξεκινούν ή επιστρέφουν στην εργασία τους ως μέσο οικονομικής επιβίωσης.

«Στην Ευρώπη, έχει γίνει πολύ δύσκολο να συντηρήσεις μια οικογένεια με ένα εισόδημα», λέει η Khadija van der Straaten , επίκουρη καθηγήτρια στο Rotterdam School of Management, η οποία μελετά το φύλο στις διεθνείς επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, περισσότερες γυναίκες εργάζονται επίσης γενικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι περίπου 56%, ενώ στη Γαλλία είναι 78% .

Η αγορά εργασίας

Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, επίσης, είναι λιγότερο σταθερή από αυτή της Βόρειας Αμερικής, εξηγεί ο Van der Straaten – μια διαφορά που παίζει μεγάλο ρόλο στο να υποβάλλουν περισσότερες γυναίκες αιτήσεις στην Ευρώπη.

«Η ανεργία των γυναικών στις ΗΠΑ είναι 3,6%, αλλά μεταξύ 7% και 7,5% στην ηπειρωτική Ευρώπη»

Με απλά λόγια, στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας που αναζητούν δουλειά.

Τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού επηρεάζουν επίσης το πόσες γυναίκες της Δυτικής Ευρώπης αναζητούν εργασία: το γηράσκον εργατικό δυναμικό χρειάζεται κάθε συμμετέχοντα που μπορεί να βρει.

«Υπάρχει μια δομική αναγκαιότητα για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού», λέει ο Van der Straaten. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διευκολύνουν τις νεότερες γυναίκες να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό με όλο και πιο ισχυρά προγράμματα υποστήριξης μητρότητας και φροντίδας παιδιών. Η ανάγκη είναι πιο επείγουσα από ό,τι στη Βόρεια Αμερική, όπου ο πληθυσμός δεν γερνάει τόσο γρήγορα.

Ο Van der Straaten πιστεύει ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να οδηγούν περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη στο εργατικό δυναμικό τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια. Φυσικά, οι οικονομικές καταστάσεις και οι πολιτιστικές συμπεριφορές είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το μοτίβο θα επικρατήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.