Τις πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ η Lanni Hsu πήρε τον σκύλο της και την οικογένειά της και τράπηκε σε φυγή. Κατέβηκε τρέχοντας τους πέντε ορόφους και κατευθύνθηκε έξω από την πολυκατοικία της για να αναζητήσει ασφάλεια από τα αντικείμενα που έπεφταν.

Η Hsu ζει στη Χουαλιέν, μια πολυσύχναστη τουριστική πόλη στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν, όπου σημειώθηκε ο φονικός σεισμός το πρωί της Τετάρτης (3/4).

Ο αρχικός απολογισμός των νεκρών έκανε λόγο για επτά θύματα, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί σε εννέα, με εκατοντάδες τραυματίες και παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Η τύχη 50 ανθρώπων, που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, αγνοείται, ενώ τρεις πεζοπόροι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση. Ένας ακόμη οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του χτυπήθηκε από τόνους με πέτρες και χώματα , καθώς πλησίαζε σε σήραγγα στην περιοχή.

Μπορεί οι κάτοικοι της Χουαλιέν να είναι συνηθισμένοι στους μεγάλους σεισμούς. Αυτή η δόνηση όμως ήταν από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που έχουν βιώσει.

«Φοβόμασταν ότι το κτίριο θα καταρρεύσει και φύγαμε»

Η Hsu περιγράφει στον Guardian ότι, την ώρα που οι πανικόβλητοι γείτονές της αναρωτιόντουσαν τι να κάνουν, το υπόγειο του κτιρίου τους είχε αρχίσει να πλημμυρίζει. Φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει, αποφάσισαν να φύγουν.

Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με κατοίκους που αναζητούσαν έναν ανοιχτό χώρο για καταφύγιο και οχήματα έκτακτης ανάγκης. «Αισθανόμασταν τη γη να τρέμει, καθώς γίνονταν οι μετασεισμοί», λέει η Hsu.

Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια και ως προς την ένταση σχεδόν ισοδυναμεί με τον σεισμό «921», που πήρε το όνομά του από την ημερομηνία που έλαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου 1999, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 2.400 νεκρούς.

Οι κάτοικοι της Χουαλιέν έχουν ζήσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μία δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην πόλη γκρέμισε κτίρια και εκτροχίασε ένα τρένο, σκοτώνοντας ένα άτομο και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση.

«Δεν θα κοιμηθώ απόψε στο σπίτι μου»

Ο Yashwanth Kuthati περιγράφει ότι μόλις είχε αφήσει τα παιδιά του στο σχολείο και βρισκόταν στον δρόμο. Αρχικά, ένιωσε σαν βγαίνει ο αέρας από τα λάστιχα του μοτοποδηλάτου του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επικράτησε χάος καθώς οι οδηγοί γύρω του πατούσαν φρένο ή έπεφταν από τα ποδήλατά τους εξαιτίας της δόνησης. Ακόμα και όταν έφτασε σε ασφαλές σημείο, ένιωθε ακόμα ταραγμένος.

«Έβλεπα ανθρώπους να ουρλιάζουν, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονταν», λέει ο Kuthati και προσθέτει ότι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που θυμάται στα 12 χρόνια που ζει στην Ταϊβάν. «Δεν νομίζω ότι μπορώ να κοιμηθώ μέσα στο σπίτι απόψε. Είμαι πόλυ φοβισμένος», συμπληρώνει.

Η Lai Hung-shu, ιδιοκτήτρια ξενώνα στη Χουαλιέν,δηκώνει ότι έχει συνηθίσει τους σεισμούς, αλλά αυτός ήταν διαφορετικός.

«Έχουμε σεισμούς όλη την ώρα, αλλά αυτός ήταν διαφορετικός γιατί η δόνηση ήταν πολύ πιο ισχυρή και είχε διάρκεια», αναφέρει η ίδια.

Ο ξενώνας της βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος άκουσε να πέφτουν βράχοι από το βουνό. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται όλη την ημέρα», λέει και εκφράζει την ανησυχία της για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε επισκέπτες στον ξενώνα μας είναι για να δουν την ομορφιά του εθνικού πάρκου Ταρόκο. Τώρα δεν θα ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνουν οι επισκευές ή για να επιστρέψουν οι επισκέπτες εδώ», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, εξηγεί ότι «ο δρόμος που συνδέει τη Χουαλιέν με το βόρειο τμήμα έχει καταστραφεί εντελώς. Αυτή είναι η πιο σοβαρή ζημιά στις υποδομές που έχουμε δει ποτέ».

Κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη, και ένα συγκρότημα κατοικιών πήρε κλίση 45 μοιρών. Στο κέντρο της Ταϊπέι, το πρωί της Τετάρτης, ήταν ορατές οι ζημιές σε ορισμένα κτίρια, μεταξύ άλλων και στην Πλατεία Ελευθερίας, που είναι από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας.

Φόβοι για αντίκτυπο στον τουρισμό

Έξω από το ξενοδοχείο Howard Plaza, οι περαστικοί κοιτούν τις ρωγμές που έχουν προκληθεί στο εξωτερικό του κτιρίου.

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στο Λος Άντζελες, παρόλο που έχουμε σεισμούς αρκετά  συχνά», δηλώνει ο Mike Hung Hsu, επισκέπτης από τις ΗΠΑ, ο οποίος ξύπνησε από τον σεισμό.

Όπως λέει, η οικογένειά του ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στα αξιοθέατα της Γιλάν, κοντά στη Χουαλιέν, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ταξιδέψει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Kuthati, ο οποίος νοικιάζει σκούτερ σε τουρίστες στη Χουαλιέν και διατηρεί έναν ξενώνα με τη σύζυγό του, αναμένει μεγάλο αντίκτυπο στο εισόδημά του από τη χαμένη τουριστική δραστηριότητα, με πολλούς από τους κύριους δρόμους προς την πόλη να έχουν αποκλειστεί και τις σιδηροδρομικές γραμμές να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η Χουαλιέν προσελκύει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, πεζοπόρων και ποδηλατών που θέλουν να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού εθνικού πάρκου Ταρόκο. Όμως, με τις κατολισθήσεις στην περιοχή, πολλοί θα αναγκαστούν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.