Γοργά φαίνεται να κινείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την μεγάλη ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Ο Τούρκος πρόεδρος προήδρευσε την Τρίτη της συνεδρίασης της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, για να αξιολογήσει τα αίτια της βαριάς ήττας της στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Πέραν από τους κομματικούς μηχανισμούς που έθεσε σε λειτουργία, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα βγαίνοντας ο ίδιος στον κόσμο προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του και να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα τους. Στο περιθώριο αυτό, επισκέφθηκε μία καφετέρια και έβγαλε selfie.

Ο διάλογος Ερντογάν με τους πολίτες

Ερντογάν: Kαλή όρεξη!

Πολίτης: Πρόεδρε μου!

Ερντογάν: Παρακαλώ.

Πολίτης: Είσαι ωραίος άνθρωπος. Καλός Άνθρωπος

Ερντογάν: Να είσαι καλά. Καλή όρεξη

Ερντογάν: Καλησπέρα σας καλή όρεξη. Τι κάνετε;

Πολίτης: Γιορτάζουμε τα γενέθλιά της φίλης μας

Ερντογάν: Α κατάλαβα. Χρόνια πολλά. Η ηλικία σου;

Πολίτης: 30!

Ερντογάν: Καλησπέρα σας…

Πολίτης: Αχ σας παρακαλώ… Να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί σας.

Ερντογάν: Ελα, παρακαλώ

Πολίτης: Αχ έχω άγχος.

Ερντογάν: Εδώ αυτή είναι η Ασουμάν… Ελάτε κι εσείς να βγάλετε.

«Ή θα συμμαζευτούμε ή θα λιώσουμε σας πάγος μπροστά στον ήλιο»

Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεδρίασε την Τρίτη η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, για να αξιολογήσει τα αίτια της βαριάς ήττας της στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ο πρόεδρος της Τουρκίας απαρίθμησε τις αιτίες της ήττας, κατ’ αυτόν. Σε αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι «δεν υπήρξε μόνο απώλεια ψήφων, αλλά και απώλεια αίματος και ψυχής»

«Δεν θα ξεφύγει κανείς από τις ευθύνες των εκλογικών αποτελεσμάτων»

Ακόμη, ο Ερντογάν ανέφερε: «Ή θα δούμε τα λάθη μας και θα συμμαζευτούμε, ή θα συνεχίζουμε να λιώνουμε σαν πάγος που βρίσκεται απέναντι στον ήλιο. Ή θα κάνουμε τέλεια τη δουλειά μας από την αρχή μέχρι το τέλος ή δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε πολύ βαρύτερο τίμημα. Η θα ενισχύσουμε τις γέφυρες αγάπης με το έθνος μας, ή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους εαυτούς μας να γίνουμε σαν τα κόμματα που επικρίνουμε. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, να σπαταλήσει 22 χρόνια εμπειρίας και 22 χρόνια δύσκολους αγώνες.

Δεν είναι ποτέ στην παράδοσή μας να αναζητούμε λάθη, ελαττώματα ή λάθη στον λαό μας. Δεν έχουμε καταφύγει ποτέ σε τέτοιο δρόμο στην πολιτική μας ζωή και δεν θα το κάνουμε τώρα. Ειλικρινά, κανένας από τους συνεργάτες μου που κάθεται γύρω από αυτό το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη των εκλογικών αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου».