H τελευταία υπογραφή έπεσε την περασμένη Τετάρτη. Θα έπρεπε να είναι του προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αλλά λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, μπήκε η υπογραφή της Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργού στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και προεδρεύουσας στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο – το όργανο εκπροσώπησης των ομόσπονδων κρατιδίων. Με την υπογραφή της τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου ο νόμος για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης στη Γερμανία.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση-καμπή, που έρχεται έπειτα από δεκαετίες έντονων συζητήσεων και μαχητικών αντιπαραθέσεων για την αποποινικοποίηση της κατοχής, χρήσης και καλλιέργειας της κάνναβης. Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά που προβλήθηκαν και στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας στη Γερμανία είναι τα γνωστά. Οι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης θέλουν να βγάλουν τους χρήστες από τον φαύλο κύκλο της παράνομης εμπορίας των ντίλερ. Οι αντίπαλοι προειδοποιούν ότι με τη νομιμοποίηση της κάνναβης ανοίγει ο δρόμος για το πέρασμα στα σκληρά ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του 2021, στη Γερμανία περίπου 4,5 εκατομμύρια ενήλικοι είχαν καταναλώσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ήταν το 10,7% των ανδρών και 6,8% των γυναικών. Η συχνότερη χρήση κάνναβης γίνεται στις ηλικιακές ομάδες 18 έως 24 ετών. Για όλους αυτούς η κατοχή και χρήση κάνναβης συνιστούσε μέχρι τώρα ποινικό αδίκημα. Από την 1η Απριλίου αλλάζει ριζικά το νομικό πλαίσιο για τους χρήστες κάνναβης. Τίθεται σε ισχύ ο νόμος που ψήφισε η Ομοσπονδιακή Βουλή με την πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων και ενέκρινε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο παρά τις έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU.

Οι αλλαγές αποποινικοποίησης. Η βασική τομή που φέρνει ο νέος νόμος στη Γερμανία είναι ότι επιτρέπει την περιορισμένη καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική κατανάλωση. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε μη εμπορικές ενώσεις χρηστών να καλλιεργούν κάνναβη για τις ανάγκες της ιδιωτικής κατανάλωσης των μελών τους.

nΕπιτρέπεται η καλλιέργεια ιδιωτικά έως και τριών φυτών κάνναβης ανά άτομο για προσωπική κατανάλωση. Ενας ενήλικος επιτρέπεται να έχει στην κατοχή του μέχρι 25 γραμμάρια. Η κάνναβη από ιδιωτική καλλιέργεια χρησιμοποιείται για προσωπική χρήση και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστεί σε τρίτους.

nΕπιτρέπεται η δημιουργία ενώσεων-συλλόγων καλλιέργειας κάνναβης, καταχωρισμένων στις Αρχές, που θα παράγουν κάνναβη για προσωπική κατανάλωση των μελών της ένωσης. Επιτρέπεται η εγγραφή σε έναν σύλλογο καλλιέργειας μέχρι και 500 μελών, ατόμων που έχουν μόνιμο τόπο διαμονής στη Γερμανία ή διαμένουν τουλάχιστον έξι μήνες στη χώρα.

Πρέπει να πιστοποιείται η συμμετοχή και η ηλικία των μελών.

nΑποκλειστικός σκοπός των συλλόγων καλλιέργειας είναι η εξυπηρέτηση των εγγεγραμμένων μελών τους. Δεν επιτρέπεται η εμπορική καλλιέργεια και διανομή κάνναβης και πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόροι και μοσχεύματα φυτών κάνναβης). Η ένωση μπορεί να δίνει στα μέλη της μέχρι 50 γραμμάρια τον μήνα. Η διανομή κάνναβης σε εφήβους μεταξύ 18 και 21 ετών επιτρέπεται μέχρι 30 γραμμάρια τον μήνα, με όριο περιεκτικότητας σε THC το 10%.

Απαγορευτικές ρυθμίσεις.

nΗ κατανάλωση κάνναβης απαγορεύεται σε ζώνη προστασίας 100 μέτρων από σχολεία, παιδικές χαρές, κέντρα νεολαίας, αθλητικές εγκαταστάσεις προσβάσιμες στο κοινό.

nΗ αγορά, η κατοχή και η καλλιέργεια κάνναβης παραμένει απαγορευμένη για ανηλίκους.

nΗ προσφορά κάνναβης σε παιδιά και νέους τιμωρείται, όπως τιμωρείται και η παράνομη εμπορία από νέους. Εάν παιδιά ή νέοι παραβιάσουν την απαγόρευση, οι αρμόδιες αστυνομικές και ρυθμιστικές Αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν τους νόμιμους κηδεμόνες τους.

nΕπιβάλλεται γενική απαγόρευση διαφήμισης και χορηγίας για καταναλωτικές ενώσεις καλλιέργειας κάνναβης, ενώ προβλέπεται και εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από  τη χρήση κάνναβης.

nΗ προϋπόθεση συνταγογράφησης για την ιατρική κάνναβη παραμένει σε ισχύ.

Μολονότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου 2024, η συνολική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί σταδιακά.

Οι κανονισμοί για την κοινή καλλιέργεια στους λεγόμενους καλλιεργητικούς συλλόγους θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2024. Ενα σημαντικό πρόβλημα είναι οι παραβάσεις του ισχύοντος μέχρι τώρα δικαίου. Ο νέος νόμος προβλέπει αμνηστία για αδικήματα που σχετίζονται με την κατοχή και καλλιέργεια μέχρι 30 γραμμάρια κάνναβης.  Για τους ήδη καταδικασθέντες της κατηγορίας αυτής, θα πρέπει να διαγραφεί η σχετική αναφορά στο ποινικό τους μητρώο. Η διαγραφή γίνεται με εντολή της εισαγγελίας έπειτα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου.

Η μεταρρύθμιση και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της για το κοινωνικό σύνολο θα αξιολογηθούν στο σύνολό τους ύστερα από τέσσερα χρόνια.