«Κλείδωσαν» οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και η κολεξιόν έχει λίγο από όλα. Και κομματικούς και σελέμπριτι και δημοσιογράφους και ηθοποιούς και συνήθεις υπόπτους και πιο… sui generis περιπτώσεις. Οι οποίοι, το ξεκαθαρίζω ακόμη μια φορά, είναι υποψήφιοι για να είναι υποψήφιοι. Ξεκινάω από μια υποψηφιότητα που μαθαίνω ότι την έκλεισε προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης, όχι τώρα τελευταία μάλιστα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή της ολυμπιονίκη και εμβληματικής φιγούρας του κινήματος #metoo στην Ελλάδα, Σοφίας Μπεκατώρου.

Με τον ίδιο τον Κασσελάκη ακούω ότι έγιναν και οι επαφές της σκηνοθέτιδος και πολιτεύτριας, παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένης Αρσένη. Στον ευρύτερο κύκλο του νέου προέδρου ανήκει και ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ενώ η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Λάμπρου Παναγιώτου από την ΕΡΤ ακούγεται πως «κλείδωσε» συγκεκριμένα από τον Μανώλη Καπνισάκη και για τον Ευάγγελο Αντώναρο ο δίαυλος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, πάντοτε ο Νίκος Παππάς. Οσο για τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, είναι από παλιά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει φιλικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τα λοιπά, τα πιο τρανταχτά ονόματα προέρχονται από το κόμμα και έχουν, λίγο ή πολύ συζητηθεί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Δώρα Αυγέρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Μάριος Κάτσης, Αννα Βαγενά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ολυμπία Τελιγιορίδου (πρώην βουλευτές όλοι τους), ο ξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, επίσης πρώην βουλευτής και η στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Καινοτομίες

Σε περίπτωση που είδατε τα παραπάνω, λοιπόν, και διακατέχεστε από επιθυμία συμμετοχής στα προκριματικά για την συριζαϊκή ευρωλίστα, ενημερώνω ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 14 Απριλίου με κάλπες και ηλεκτρονικά, μέσω του isyriza. Και –το κυριότερο– στη διαδικασία θα μπορούν, εκτός από μέλη, να συμμετέχουν ψηφίζοντας και φίλοι. Κοινώς όποιος θέλει, ακόμη και για χαβαλέ, θα μπαίνει στο σάιτ και θα διαλέγει υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ετσι πάνε αυτά, άμα καινοτομείς με νέες διαδικασίες πρέπει κάπως να δείξεις ότι είναι ανεβασμένοι οι αριθμοί συμμετοχής, καταλαβαίνετε.

Διπλή γιορτή

με την ορκωμοσία

Επειδή ξέρω ότι πολλοί φίλοι της στήλης παρακολουθούν τα των Ενόπλων Δυνάμεων, να σας πω ότι στις σελίδες 42-43 ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ για τη θητεία του στρατιώτη Πυροβολικού Στέφανου Κασσελάκη. Εγώ να σας ενημερώσω, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε χθες το πρωί στη Θήβα, μπροστά στα περήφανα βλέμματα συγγενών, γονέων και φίλων των φαντάρων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ. Ανήμερα των γενεθλίων του

–σημειώνω– οπότε ήρθε κι έδεσε με την τιμητική άδεια πέντε ημερών που έλαβε πριν επιστρέψει στο στρατόπεδο για το απολυτήριό του. Μετά τη λήξη της ορκωμοσίας ο Κασσελάκης κέρασε όλη την «παλιοσειρά» σε ψαροταβέρνα της περιοχής. Ενώ το βράδυ είχε επιστρέψει στην Αθήνα για να γιορτάσει τα γενέθλια σε μπαρ στου Ψυρρή.

Πρώην «Σπαρτιάτης» μόνος ψάχνει

Δεν προκάλεσε σε όλους έκπληξη ακριβώς η σπουδή του τέως «Σπαρτιάτη» και νυν ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψήφο δυσπιστίας στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Ούτε η δήλωσή του ότι παραμένει ανεξάρτητος «προς στιγμήν» (ούτε τα ελληνικά της, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Σας είχα γράψει εγκαίρως ότι κάποιοι κύριοι αυτής της συνομοταξίας προσπαθούν να βρουν ένα ζεστό έδρανο και μια ασφαλέστερη πολιτική στέγη (χωρίς επιτυχία). Καθώς εκκρεμούν και κάτι αποφάσεις του εκλογοδικείου που απειλούν να τελειώσουν άδοξα κάποιες κοινοβουλευτικές καριέρες.