«Εχουν απομείνει τρεις ημέρες ως τις εκλογές, αλλά δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Ούτε προσδοκία. Ο,τι χάθηκε στις προεδρικές του 2023, χάθηκε οριστικά. Κι αυτό που χάθηκε είναι μεγάλο. Στα είκοσι χρόνια ΑΚΡ, έχει γίνει τεράστια ζημιά. Στα επόμενα πέντε χρόνια παντοκρατορίας του κόμματος και του τούρκου προέδρου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη και στην υπόλοιπη χώρα, δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ακόμα κι αν επόμενος πρόεδρος είναι ο Ιμάμογλου, το 2028, ο μοναδικός που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν, δεν μπορεί να το αποκαταστήσει. Θα χρειαστούν πολλές γενιές για να αναρρώσει η χώρα, η τουρκική κοινωνία και η οικονομία».

Ο Τζεμ, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, έχει επιστρέψει από την Ελβετία, όπου ζει με τη βόσνια σύζυγό του, στην παλιά βάση του, την Αγκυρα.  Ενώ ο χρόνος έχει τελειώσει, δεν είναι βέβαιος ότι θα πάει τελικά στην κάλπη, για να ψηφίσει τον Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο της τουρκικής πρωτεύουσας και εν νέου υποψήφιο του CHP, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει στροφές, δημοσιοποιώντας το «πόθεν έσχες του», ύστερα από «διαρροές» ότι η κόρη του αγόρασε διαμέρισμα στο Λονδίνο. Ζητώντας να κάνει το ίδιο και ο υποψήφιος του κυβερνώντος ΑΚΡ,  Τουρκούτ Αλτινόκ, πρώην δήμαρχος Κετσιόρεν, καθώς η προέλευση της τεράστιας περιουσίας του (περί τα 600 ακίνητα) έχει προκαλέσει «εμφύλιο» ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. «Μετά το χαστούκι της ήττας Κιλιτζντάρογλου, πολλοί από τους ψηφοφόρους του κόμματος δεν έχουμε ακόμη συνέλθει και μάλλον δεν θα ψηφίσουμε τελικά την Κυριακή» προσθέτει ο 40χρονος κοσμοπολίτης Τζεμ, ο οποίος ανήκει στο 18,1% που αθροίζουν οι Αναποφάσιστοι, η κατηγορία «Δεν απαντώ» και η Ψήφος Διαμαρτυρίας/Λευκό, βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης της MetroPOLL Research, για τον Μάρτιο.

Και η 22χρονη Ετζέμ, μια καθ’ όλα ευρωπαία απόφοιτος Αγγλικής  Φιλολογίας, στην Κωνσταντινούπολη,  δεν είναι σίγουρη ότι την Κυριακή θα εμφανιστεί στο εκλογικό κέντρο. «Δεν θα αλλάξει κάτι. Οι συνομήλικοί μου αδιαφορούν. Ισως τις τελευταίες μέρες το σκεφτούν διαφορετικά» μας λέει, βεβαία ότι ο Ιμάμογλου θα επανεκλεγεί, γιατί «τον αγαπούν και οι Κούρδοι και οι γυναίκες με μαντίλα». Θεωρεί εξίσου καταλυτικό για την επανεκλογή του «τις συνεχείς γκάφες» του υποψηφίου του ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ. «Δεν ξέρει την Πόλη, ούτε καν βασικές οδούς. Και συνεχώς υπόσχεται έργα που έχει υλοποιήσει ο Ιμάμογλου. Γελοιοποιείται διαρκώς».

Παρόλο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  «έχει βγάλει στο παζάρι όλους τους υπουργούς του, ακόμα και τον ακριβοθώρητο Σουλεϊμάν Σοϊλού, για να υποστηρίξουν δημοσίως τον Κουρούμ και επαναλαμβάνει ότι η ψήφος τους θα είναι για το ΑΚΡ και τον ίδιο, δεν έχει πιθανότητες να τα καταφέρει στην Πόλη», εκτιμά η μεγαλύτερή της φίλη της και ιδιωτική υπάλληλος, Οζγκέ, που πάντως θα ψηφίσει.

«Οι προεκλογικές επιδόσεις του Κουρούμ δεν είναι καν μέτριες. Είναι κακές.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της συμμαχίας AKP-MHP δεν ενδιαφέρονται για την απόδοση του υποψηφίου» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Αλί Τιραλί,  επικεφαλής του τουρκικού think tank Ideapolitik Institute. «Ψηφίζουν τον Ερντογάν, όχι τον Κουρούμ ή κάποιον άλλο. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Ιμάμογλου θα πρέπει να κερδίσει μια νίκη με πολύ μεγάλη διαφορά, ωστόσο η χώρα είναι εξαιρετικά πολωμένη. Και, βεβαίως, υπάρχει η λατρεία του ηγέτη μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP» προσθέτει, χαρακτηρίζοντας κρίσιμους παράγοντες στις προσεχείς εκλογές τους Κούρδους, το Νέο Κόμμα Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν και τους δυσαρεστημένους συνταξιούχους.

«Πιστεύω ότι ο Ιμάμογλου πρέπει να νικήσει. Το λέω αυτό όχι βασισμένος  στα δεδομένα (data), αλλά για τη δουλειά που κάνει. Εχει δουλέψει σκληρά. Του αξίζει να νικήσει» επισημαίνει κατά τη συζήτησή μας ο Ιλίας Μπασόι, ο άνθρωπος πίσω από την πετυχημένη προεκλογική καμπάνια του δημάρχου Κωνσταντινούπολης το 2019.