Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη των 49 φοιτητών που είχαν συλληφθεί πριν από δύο εβδομάδες, κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετική Επιστημών του ΑΠΘ.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενοι για διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια, ανέβαλε την υπόθεση για τις 26 Νοεμβρίου κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα, λόγω κωλύματος συνηγόρων υπεράσπισης.

Η κράτησή τους είχε αρθεί ήδη από την προηγούμενη (πρώτη) αναβολή που τούς είχε χορηγήσει το δικαστήριο, τότε λόγω απουσίας μαρτύρων.

Από νωρίς μέλη φοιτητικών συλλόγων είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης – εν μέσω αστυνομικών μέτρων ασφαλείας – για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους 49 κατηγορούμενους φοιτητές.

Η ηλικία των κατηγορουμένων είναι από 19 έως 30 ετών, μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία»

Σε κείμενο που δημοσίευσαν στο infolibre.gr, οι «49» ανέφεραν πως οι αστυνομικές δυνάμεις «κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» καταδικάζοντας παράλληλα «οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

Ακόμη, αναφέρουν ότι πρόκειται για την τρίτη εκκένωση «κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση» και προσθέτουν ότι:

«Αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

«Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις. Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση» προσθέτουν.

Και καταλήγουν λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας».