Το «γάντι» σήκωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως «όλα όσα αναδείξατε, τα έχει συζητήσει η Ολομέλεια. Όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την Ολομέλεια και την κοινή γνώμη».

«Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή; Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση», προσέθεσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Γι’ αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».

Ο Μάκης Βορίδης, μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σόου και κοκορομαχία θα είναι η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο κ. Κασσελάκης» και απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «και εσείς το υπογράψατε».

Κόντρα Βορίδη και με τον Παππά για τις εκλογές

Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει κόντρα του κ. Βορίδη και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, με αφορμή τις δηλώσεις Κασσελάκη για την ανάγκη  διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες δημιουργική συζήτηση, χωρίς ανακρίβειες και οξύτητες, που δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να βγάλει συμπεράσματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές και την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές, χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου, συστήνοντας στους βουλευτές της ΝΔ να…ρίξουν μια ματιά, «διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποτε ο Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ, λόγω της δανειοδότησής της.

Βορίδης: Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρός σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές», απάντησε ο Μάκης Βορίδης.

Προσέθεσε ότι«αποτελεί σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ, προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μία».

«Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και προσθέτοντας πως σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές – βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές – αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.