«Αν θέλετε να δείτε ποια είναι η αιχμή της καινοτομίας καθαρής ενέργειας επόμενης γενιάς, θα ήταν δύσκολο να βρείτε ένα μέρος καλύτερο από το Τέξας. Εκπληκτικές εταιρείες πρωτοπορούν όχι μόνο εδώ στο νοτιοανατολικό Τέξας αλλά σε ολόκληρη την πολιτεία. Κάθε ένα αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο όφελος για την τοπική οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς στο blog του.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση αυτή τη στιγμή, η οποία τροφοδοτείται από την ανάπτυξη και την εξάπλωση νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Ο ρυθμός της καινοτομίας στην καρδιά αυτής της μετάβασης συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου και εμού!) τόλμησαν να ελπίζουν. Η πρόοδος με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον – και ενθουσιασμένο για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι αμερικανικές κοινότητες, ειδικά σε μέρη όπως το Τέξας. Η Breakthrough Energy και εγώ έχουμε επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματίες, ιδρύματα και έργα με έδρα το Τέξας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά είναι ένα στοίχημα για το οποίο είμαι σίγουρος».

Πληρωμή φόρων και με κάρτες εξωτερικού

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και κάρτες εξωτερικού για την πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε το σύστημα αποδοχής πληρωμών μέσω καρτών αλλοδαπής έκδοσης στο δίκτυο EFT/POS και e-POS, καθώς και e-POS για το e-Παράβολο. Η νέα υπηρεσία καλύπτει ανάγκες συναλλαγής ομογενών, κατοίκων εξωτερικού, τουριστών και επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εκπληρώνουν φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους, όπως πληρωμή ΕΝΦΙΑ, e-Παραβόλου, τελών πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων (ΤΕΠΑΗ) και λοιπών βεβαιωμένων οφειλών, κάνοντας χρήση καρτών αλλοδαπής έκδοσης, που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών VISA και MASTERCARD.

Ανάπτυξη χωρίς παραγωγικότητα

Η αύξηση της απασχόλησης και οι πολλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο στήριξαν την ανάπτυξη το 2023, καθώς η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει βυθισμένη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Αυτό προκύπτει από ανάλυση της Eurobank που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο «επτά ημέρες οικονομία». Οπως τονίζεται μάλιστα, η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας «αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την απόκλιση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά -18,9% σε σύγκριση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα». Πρόκειται δε για τάση που ερμηνεύεται εν μέρει από τη «μεγάλη συρρίκνωση των επενδύσεων παγίων στην ελληνική οικονομία από το 2008 μέχρι σήμερα και τη συνακόλουθη σταδιακή συρρίκνωση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού».

Φοροέκπτωση με εφάπαξ εξόφληση

Εκπτωση φόρου 3% θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν φέτος να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έως τις 31 Ιουλίου 2024. Η φοροέκπτωση προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

5.000 διασυνδέσεις με POS την ημέρα

Σχεδόν 5.000 διασυνδέσεις ταμειακών μηχανών με POS καταγράφονται σε ημερήσια βάση. Οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ξεπέρασαν τις 110.000, ενώ περισσότερες από 180.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή. Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για την υποβολή έως την 1 Απριλίου των ραντεβού των τεχνικών εγκατάστασης με τις υπόχρεες διασύνδεσης επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα.

Σήμερα κλειδώνει ο κατώτατος μισθός

Κλειδώνει αύριο Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, επηρεάζοντας περίπου 550.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Την αύξηση του κατώτατου μισθού – μεταξύ 820 και 830 ευρώ – θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση δεν προβλέπεται να είναι μικρότερη από 4,5%-5,5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ το γεγονός πως δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή το Πάσχα ίσως οδηγήσει σε μια πιο γενναία αύξηση, ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οι επενδυτές ακινήτων που έχουν ήδη πληγεί από τα υψηλά επιτόκια αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική σημαντικών απομειώσεων που προκαλούνται από τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο καθώς η Bloomberg Intelligence διαπιστώνει ότι «ο όγκος και ο αριθμός των ολοκληρωμένων συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των ακινήτων στην Ευρώπη βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι νομοθέτες στην EE ψήφισαν την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων».