Την πρόθεση να πουληθούν δύο παλαιότεροι τύποι πολεμικών αεροσκαφών γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας, με σκοπό την «ομογενοποίηση» του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μετά και τις νέες αγορές μαχητικών. Μιλάμε, συγκεκριμένα, για τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30, τα οποία ο Δένδιας ανακοίνωσε (Αnt1) ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να θεωρούνται αξιοποιήσιμα και να μπορούν να πουληθούν. Τα Mirage 2000-5 ειδικά, όπως μου λένε, είναι και λειτουργικά και στρατηγικά όπλα, οπότε η απόφαση της πώλησης δείχνει ενδιαφέρουσα. Μεταξύ μας, κρίνοντας από διάφορες φήμες που ακούω στη σχετική «πιάτσα», δεν θα εκπλαγώ αν, από κάποια οδό, καταλήξουν κάποια στιγμή στην Ουκρανία. Εξάλλου ούτε οι Γάλλοι (κατασκευαστές των Mirage) ούτε οι Αμερικανοί (των F-16) θα έχουν αντιρρήσεις…

Στο Κίεβο 300.000 βλήματα

Μιλώντας για όσα φτάνουν Ουκρανία, δεν ξέρω αν θυμάστε κάτι βλήματα τύπου 105 χιλιοστών που είχε προσπαθήσει κάποτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (με μια ιστορία που καλό είναι να μη θυμόμαστε) να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία; Περίπου 300.000 βλήματα πυροβολικού ήταν, από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού. Πληροφορούμαι, λοιπόν, αρμοδίως ότι αυτά έφτασαν, τελικά, στην Ουκρανία. Οχι απευθείας αλλά μέσω Τσεχίας, με βάση μια περσινή διακρατική συμφωνία που υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την Τσεχία για την «αξιοποίηση εύχρηστων μη επιχειρησιακά αναγκαίων πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού».

Η εκκρεμότητα της βάσης

Σας έχω ξαναγράψει για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Στεφανοβίκειο και το πού θα καταλήξει μόνιμα η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, που φιλοξενείται προσωρινά στον Τύρναβο, ενώ τα ελικόπτερα επιχειρούν από τη βάση της Λάρισας (όπου η συμβίωση, από ό,τι ακούγεται, έχει προβλήματα). Για το θέμα αυτό, λοιπόν, υπάρχει και ειδική μελέτη των Ολλανδών που μελέτησαν όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Η οποία μελέτη, επιβεβαιώνει αυτό που πάνω – κάτω ξέραμε κι εμείς και τα επιτελεία, ότι δηλαδή το Στεφανοβίκειο δεν πρόκειται να επανέλθει, και μάλιστα τα σχέδια των Ολλανδών για την περιοχή προβλέπουν αλλαγές του τοπίου που καθιστούν την παρουσία της βάσης στο σημείο μάλλον αδύνατη. Οι προτάσεις που είναι στη διάθεση του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου είναι για μόνιμη μετεγκατάσταση ολόκληρης της 1ης Ταξιαρχίας ή «σπάσιμο» των υπηρεσιών της. Στις περιοχές που εξετάζονται, πάντως, είναι η Χρυσούπολη Καβάλας (όπου διαθέτει εγκαταστάσεις η Πολεμική Αεροπορία), τα Μέγαρα και οι εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που χρειάζονται επισκευές και προσθήκες.

Επιστολικές ανησυχίες

Ανησυχία για την πορεία της επιστολικής ψήφου υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί διαπίστωσαν μείωση του ρυθμού εγγραφών στη σχετική πλατφόρμα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της διαρροής των e-mail των εκλογέων εξωτερικού, η οποία «πλήγωσε» την υπόθεση, παρότι έχει γίνει σαφές από όλες τις μεριές (και τους απόδημους) ότι η διαρροή αφορούσε τις περσινές λίστες. Αυτές τις μέρες μάλιστα θα ενταθεί η καμπάνια για την επιστολική, τόσο σε επίπεδο διαφημιστικό όσο και με επισκέψεις κυβερνητικών σε ομογενειακές κοινότητες. Η διαφημιστική καμπάνια ειδικά (για την οποία έχει εγκριθεί συνολική δαπάνη 5 εκατ. ευρώ) πλέον μπαίνει σε φουλ ρυθμούς. Δεν τη λες και οικονομική, άλλωστε…

Νέο στυλ

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος έχει αποφασίσει μάλλον να μας συστηθεί με διάφορους μικρούς αλλά ενδιαφέροντες συμβολισμούς. Στην τελετή της ενθρόνισής του τον ακούσαμε να χρησιμοποιεί στίχους από το τραγούδι «Δίψα» του Πορτοκάλογλου. Και χθες, στην πρώτη του επίσημη παρουσία με τη νέα ιδιότητα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε κι ένα άλλο απρόσμενο. Στην εξέδρα είχε τοποθετηθεί γι’ αυτόν μια βαριά ξύλινη καρέκλα, σαν θρόνος. Όταν την είδε ζήτησε να την αφαιρέσουν και να καθίσει σε μια πλαστική καρέκλα, όπως και οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Εχω μια υποψία ότι θα μας απασχολήσει ξανά με το στυλ του αυτό.

Συνέλαβαν και τον ηττημένο

Η πολιτική κρίση στη Χειμάρρα δεν λέει να κοπάσει. Με εντολή της αλβανικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς συνελήφθη το Σάββατο και ο Γκέργκι Γκόρο, ο τέως δήμαρχος Χειμάρρας που ασκεί ακόμη καθήκοντα, μιας και δεν επετράπη στον εκλεγμένο διάδοχό του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί. Σύμφωνα τα αλβανικά ΜΜΕ, μαζί του φέρονται να έχουν συλληφθεί επίσης ακόμη 4 άτομα, σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του έγκλειστου Μπελέρη. Η υπόθεση αφορά την επένδυση στους Δρυμάδες του Αρτάν Γκάτσι, φίλου του Εντι Ράμα και συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών και Αμυνας Ολτα Τσάκα, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη σύγκρουση της ελληνικής Ομογένειας με τον Ράμα για τα περιουσιακά της.