Φόβοι ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν τροφοδοτούν άγριες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλεντον, για να αποσταθεροποιήσουν τη Βρετανία εκφράζονται από βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι φόβοι αυτοί των Βρετανών πολιτικών εκφράστηκαν μετά την ανακοίνωση της πριγκίπισσας ότι λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο.

Οι βουλευτές προειδοποίησαν ότι ξένα κράτη θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαδικτυακή φρενίτιδα στο πλαίσιο των προσπαθειών αποσταθεροποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Daily Mail.

«Είναι ανοησίες»

Η πριγκίπισσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία για καρκίνο, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να ηγείται της καταδίκης των διαδικτυακών τρολ που την έχουν στοχοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι παράξενοι ισχυρισμοί συνέχισαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν, με προτάσεις ότι κακόβουλοι παράγοντες βοηθούν στην ενίσχυσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Telegraph επικαλείται πηγή του Whitehall που δήλωσε: «Μέρος του τρόπου δράσης των εχθρικών κρατών είναι να αποσταθεροποιούν τα πράγματα – είτε αυτό είναι η υπονόμευση της νομιμότητας των εκλογών μας είτε άλλων θεσμών».

Κυβερνητικές πηγές αποστασιοποιήθηκαν από τις εικασίες, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Ο υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπάουι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Αλλά ένας βουλευτής με ισχυρούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες δήλωσε στη MailOnline: «Αυτό ακριβώς κάνουν… Δεν είναι απαραίτητο να επινοούν πράγματα, υπάρχουν αρκετοί τρελοί εκεί έξω για να κάνουν τέτοια πράγματα. Αυτό που κάνουν είναι να τα ενισχύουν» είπε.

Ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «κατάπτυστη». «Αλλά αυτός είναι ο στόχος τους, να διχάσουν και να χειραγωγήσουν» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν τροφοδοτούσαν θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ στο διαδίκτυο, ο κ. Μπάουι δήλωσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τις εικασίες των εφημερίδων σχετικά με αυτό. Προφανώς δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Αυτό που θα πω είναι ότι προφανώς οι σκέψεις και οι προσευχές όλων μας είναι με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα».

Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας της Κέιτ ευρύτερα, ο κ. Μπάουι είπε: «Είναι ανοησίες. Οι άνθρωποι ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο. Το βλέπετε για διάφορα δημόσια πρόσωπα».

Ευθεία επίθεση στην Κίνα

Ο Μπομπ Σίλι, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Συντηρητικών, δήλωσε στη MailOnline: «Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη, πέραν όλων των στοιχείων πλούτου που έχουμε, ότι χρειαζόμαστε μια στιβαρή και συνεπή προσέγγιση στην Κίνα. Πότε θα μάθουμε ότι οι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στη Δύση, όχι να ζήσουν σε αρμονία μαζί της; Η ελευθερία οπουδήποτε αποτελεί απειλή για τους απανταχού δικτάτορες» ανέφερε.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που η Ντάουνινγκ Στριτ είναι έτοιμη να κατηγορήσει επίσημα την Κίνα για μια κυβερνοεπίθεση του 2021 στην εκλογική επιτροπή.