Ένας άνδρας από την Γερμανία καταναλώνει 25 λίτρα νερό σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό, όμως ο Marc Wübbenhorst πάσχει από νεφροπαθή διαβήτη insipidus renalis από τη γέννησή του. Γι’ αυτό και είναι γνωστός ως «ο πιο διψασμένος άνθρωπος της Γερμανίας».

Η συχνή ανάγκη για ούρηση και η ασίγαστη δίψα είναι οι μόνιμοι σύντροφοί του. «Αυτή είναι η υπαρξιακή ανάγκη. Βιώνω τη δίψα με τον τρόπο που άλλοι μπορεί να βιώνουν μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες. Είναι σαν να είσαι εθισμένος, χρειάζεσαι αμέσως νερό». Έτσι περιγράφει ο Marc Wübbenhorst τη ζωή του με την ασθένεια, μιλώντας στο ZDF.

Τι είναι ο νεφροπαθής διαβήτης insipidus renalis

Σε αντίθεση με τους πιο γνωστούς τύπους διαβήτη, ο διαβήτης insipidus renalis ή άποιος διαβήτης, λειτουργεί με διαφορετικό φυσιολογικό μηχανισμό. Είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες αραιών ούρων και αυξημένης δίψας.

Η ποσότητα των ούρων που παράγονται μπορεί να είναι σχεδόν 20 λίτρα την ημέρα. Η μείωση των υγρών έχει μικρή επίδραση στη συγκέντρωση των ούρων. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν αφυδάτωση ή επιληπτικές κρίσεις.

Με πιο απλά λόγια, οι νεφροί δεν κατακρατούν τα υγρά όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα την υπερβολική ούρηση και την ακατάπαυστη δίψα. Η απέκκριση ούρων ρυθμίζεται από μια ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση: Την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), γνωστή και ως αγγειοπιεσίνη. Προκαλεί τους νεφρούς να συμπυκνώνουν τα ούρα. Ο μηχανισμός αυτός διαταράσσεται στον insipidus διαβήτη.

Η θεραπεία που άλλαξε τη ζωή του

Ο Marc δεν πρέπει να πίνει νερό μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα. Και πρέπει πάντα να πηγαίνει στην τουαλέτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κοιμάται ποτέ περισσότερο από μιάμιση ώρα τη φορά, με συνέπεια να είναι πολύ κουρασμένος και να έχει έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πριν λίγα χρόνια ο Marc Wübbenhorst έμαθε για μία θεραπεία με αφυδατικά δισκία. Περιέχουν τη δραστική ουσία υδροχλωροθειαζίδη (HCT). Το δοκίμασε και φαίνεται πως ο οργανισμός του ανταποκρίνεται θετικά.

Ενώ παλαιότερα χρειαζόταν έως και 25 λίτρα υγρών την ημέρα, από τότε που παίρνει τακτικά το δισκίο τα καταφέρνει με περίπου επτά λίτρα. Για πρώτη φορά στη ζωή του, κοιμάται περισσότερες ώρες συνεχόμενα, είναι πιο ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.