Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Imperial College και του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών υπογράφηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο μεταξύ του Τιμ Ορτσαντ, διευθύνοντος συμβούλου του Imperial College Healthcare NHS Trust, και του Βασίλη Αποστολόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Ιατρικού.

Το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βρετανίας, λόρδος Οφορντ – η συμφωνία, άλλωστε, σφραγίστηκε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου του. Λίγο προτού πέσουν οι υπογραφές, ο βρετανός υφυπουργός ρώτησε να μάθει πόσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Παρθενώνα.

Οταν πληροφορήθηκε τα στοιχεία, έδειξε εντυπωσιασμένος. Επέλεξε, όμως, να μην αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών που βρίσκονται «αιχμάλωτα» στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες.

Πρέσινγκ για μείωση προμηθειών στα POS

Πάνω από 2,4 εκατ. ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, με 7 στους 10 να είναι 18-34 ετών. Επίσης από τους 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, στην υπηρεσία  έχουν εγγραφεί 250.000, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δίνει προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου και στους υπόλοιπους  επαγγελματίες να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πιέζει εδώ και καιρό τους acquires, τους προμηθευτές των POS, ή «ποσάδες» όπως τους λένε στο υπουργείο, να μειώσουν τις προμήθειες, επισκέφθηκε την εταιρεία ΔΙΑΣ, η οποία προσφέρει την υπηρεσία IRIS.

Καθυστερήσεις στις οπτικές ίνες

Συνάντηση για τα έργα οπτικών ινών που καθυστερούν είχε χθες με τους εκπροσώπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (ΟΤΕ, VODAFONE, ΝOVA, ΔΕΗ) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στόχος της συνάντησης ήταν:

  • Να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στα δίκτυα οπτικών ινών που οι πάροχοι αναπτύσσουν.
  • Να υπάρξει καλύτερη εκμετάλλευση από τους πολίτες των κουπονιών που σήμερα υπάρχουν (Smart Readiness, €100 εκατ. για δομημένη καλωδίωση σε πολυκατοικίες) και αυτών που έρχονται (Gigabit Voucher, €80 εκατ. για ευρυζωνικές συνδρομές).

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε ρητά ως κοινός στόχος η συνεργασία με τους παρόχους, ώστε σύντομα η Ελλάδα να βελτιώσει τη θέση της στους ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας (υστερεί σε μεγάλο βαθμό), προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Νέα λεωφορεία

Νέα σύμβαση για την προμήθεια 200 αστικών λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), μήκους 12 μέτρων, τα οποία θα δρομολογηθούν στην Αθήνα, υπέγραψαν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο εμπορικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου Industria Italiana Autobus, Salvatore Danilo Martelli. «Εως το τέλος του 2025, θα κυκλοφορούν συνολικά στους δρόμους της Αθήνας 440 νέα λεωφορεία, που θα είναι υπερσύγχρονα λεωφορεία φυσικού αερίου και ηλεκτρικά» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης.

Η Εφορία στο κινητό

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους, παρουσιάζουν σήμερα υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Με το «myAADEapp» οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ και τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας, να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους, να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα, να ενημερώνονται για τυχόν επιστροφές φόρων, ακόμα και να εκδίδουν ψηφιακά τιμολόγια και δελτία αποστολής.

Η νέα εφαρμογή θα ενσωματώνει και έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος σε πρώτη φάση θα μπορεί αρχικά να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις φορολογικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να εκδίδει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά.