Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει το νέο εργαλείο για τη σύγκριση τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα για την καλύτερη έρευνα των καταναλωτών αναφορικά με τα τιμολόγια ενέργειας. Η εφαρμογή του εργαλείου σύγκρισης τιμών (energycost) για τα προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ετσι οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα να συγκρίνουν και να αποφασίζουν ποιο τιμολόγιο και ποια εταιρεία θα επιλέξουν. Μάλιστα θα παρέχεται και η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρηση για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Ολομέτωπη επίθεση κατά του λαθρεμπορίου και των νοθευμένων καυσίμων έχουν εξαπολύσει οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Υστερα από έφοδο που πραγματοποίησαν σε Πάτρα και Ευζώνους εντόπισαν και δέσμευσαν 252.000 κιλά επικίνδυνων διαλυτών που χρησιμοποιούνται για τη νόθευση καυσίμων. Στο Τελωνείο της Πάτρας βρέθηκαν εννέα βυτία προερχόμενα από κοινοτική χώρα με ύποπτο φορτίο. Εστειλαν δείγμα στο Χημείο και από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για επικίνδυνους διαλύτες που χρησιμοποιούνται για νόθευση καυσίμων. Τα 229.000 κιλά των διαλυτών είχαν ψευδώς δηλωθεί με κωδικούς άλλων προϊόντων. Οι αναλογούντες φόροι και τέλη  προσδιορίζονται στα 300.000 ευρώ.

Στο Τελωνείο Ευζώνων, ύστερα από έρευνα σε βυτιοφόρο βουλγαρικών πινακίδων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε 23.000 κιλά διαλυτών που όταν αναμειχθούν με βενζίνη χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νοθευμένου καυσίμου βενζινοκινητήρων. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων προσδιορίστηκε στα 30.000 ευρώ. Τράκτορας, βυτίο και προϊόν κατασχέθηκαν.

Διασύνδεση ταμειακών και POS

Σε αγώνα ταχύτητας έχει εξελιχθεί η διαδικασία της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS, με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί μια ακόμη πλατφόρμα η οποία αφορά τους τεχνικούς εγκατάστασης και υποστήριξης ΦΗΜ οι οποίοι θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα αυτή τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες για διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS.

Καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των προγραμματισμένων ραντεβού που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός Απριλίου ορίζεται η 1η Απριλίου 2024.

Οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης θα πρέπει να ελέγχουν τις πληροφορίες στην πλατφόρμα ενώ από τις 23 Μαρτίου θα μπορούν να διατυπώνουν ενδεχόμενες διαφωνίες με τα καταχωρισμένα στοιχεία. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες δε θα έχει δηλωθεί προγραμματισμένο ραντεβού έως τις 22 Μαρτίου 2024 θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την άμεση ανεύρεση επιχείρησης τεχνικής υποστήριξης.

Πληθωρισμός στο 3,1%

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο (σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση (σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024). Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στο 2,9%.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, καθώς οι ανοδικές τάσεις των τιμών είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές.

Καμπάνες €908.500

Συνεχίζεται να πέφτουν καμπάνες από το υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις. Στα 908.500 ευρώ έφτασε το συνολικό ποσό των προστίμων που βεβαιώθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για παραβάσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα πρόστιμα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης, πρατήρια καυσίμων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Τα μεγαλύτερα από τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο επιχειρήσεις, το ένα 520.000 ευρώ και το δεύτερο 220.000 ευρώ, και οι δυο στο χώρο του λιανικού εμπορίου, για θέματα τιμών. Πάντως η πλειονότητα αφορά παραβάσεις με πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 500-2.000 ευρώ.