Tην Τρίτη το πρωί έλεγε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ότι ο ίδιος και άλλοι ρώσοι εξόριστοι φοβούνται για τη ζωή τους. «Ξέρουμε ότι ο Πούτιν σκοτώνει ανθρώπους όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και εκτός Ρωσίας» τόνισε ο Λεονίντ Βολκόφ, δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή της Αρκτικής. «Ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Βολκόφ δέχθηκε επίθεση με σφυρί και δακρυγόνο έξω από το σπίτι του στη Λιθουανία, την οποία η αντικατασκοπία της χώρας απέδωσε ευθέως στη Ρωσία. «Ηθελαν να με κάνουν σνίτσελ» είπε ο 43χρονος Βολκόφ, που νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση με σπασμένο χέρι και 15 χτυπήματα στο πόδι.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα είπε ότι η επίθεση κατά του συνεργάτη του Ναβάλνι ήταν σχεδιασμένη από τη Μόσχα και συνδέεται με άλλες προκλήσεις κατά της Λιθουανίας.

«Μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα στον Πούτιν: κανείς δεν σε φοβάται εδώ» δήλωσε.

Το τμήμα κρατικής ασφάλειας της Λιθουανίας υποστηρίζει ότι η επίθεση πιθανότατα οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τη Μόσχα προκειμένου να εμποδίσει τη ρωσική αντιπολίτευση να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου, ενώ ο αστυνομικός επίτροπος της Λιθουανίας Ρενάτας Ποσέλα είπε ότι η αστυνομία αφιερώνει τεράστιους πόρους και προσπάθεια για τη διερεύνηση της επίθεσης. «Θα επιλύσουμε την υπόθεση με επιτυχία» τόνισε. «Οι άνθρωποί μας δεν πρέπει να φοβούνται». Η επίθεση στον Βολκόφ πιθανότατα θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λιθουανίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και έχει γίνει βάση για στελέχη της αντιπολίτευσης των δύο αυτών χωρών.

Μετά την επίθεση, ο Βολκόφ υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον Πούτιν και προέτρεψε τους Ρώσους να πάρουν μέρος μαζικά σε διαμαρτυρία την ημέρα των εκλογών.

«Θα δουλέψουμε και δεν θα τα παρατήσουμε» είπε ο Βολκόφ σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση ήταν χαρακτηριστικό μήνυμα των ανθρώπων του Πούτιν.

Εικόνες που δημοσίευσε η ομάδα του Ναβάλνι μετά την επίθεση έδειχναν το πρόσωπο και τα πόδια του Βολκόφ γεμάτα αίματα, ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει ένα αυτοκίνητο με το τζάμι του σπασμένο.

Η επίθεση σημειώθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ναβάλνι, για τον οποίο ο Βολκόφ και η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατηγόρησαν ευθέως τον ρώσο πρόεδρο.

Λίστα καταζητούμενων

Η επίθεση είναι η πρώτη σε συνεργάτες του Ναβάλνι από τότε που έφυγαν από τη Ρωσία πριν από τρία χρόνια. Ο Βολκόφ και άλλα μέλη της ομάδας Ναβάλνι ζουν στη Λιθουανία από τότε που οι ρωσικές Αρχές χαρακτήρισαν τις ομάδες αυτές «εξτρεμιστικές» οργανώσεις το 2021.

Οι περισσότεροι από τους στενότερους συμμάχους του Ναβάλνι βρίσκονται στη λίστα καταζητούμενων της Μόσχας και θα αντιμετώπιζαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης εάν επέστρεφαν στη Ρωσία.

«Είναι σαφές ότι μετά τη δολοφονία του Ναβάλνι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία είναι ο επόμενος στόχος που πρέπει να προστατευθεί» έγραψε στο Telegram ο Ιβάν Ζντάνοφ, ένας άλλο

Ο Ζντάνοφ είπε ότι ομάδες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις κατά συνεργατών του Ναβάλνι στο εξωτερικό για να κερδίσουν την εύνοια του Πούτιν. «Δεν χρειάζεται καν να είναι ξεχωριστή εντολή από το Κρεμλίνο» σημείωσε. «Διαφορετικές ομάδες κακοποιών κοντά στον Πούτιν θα προσπαθήσουν να του κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους».

Χθες, η Γιούλια Ναβάλναγια κάλεσε τη Δύση να μην αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις οποίες ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει πέμπτη θητεία. Σε άρθρο της στην  «Washington Post» έγραψε:

«Σας προτρέπω να ακούσετε επιτέλους τη φωνή της ελεύθερης Ρωσίας και να πάρετε μια θέση αρχών εναντίον του, να μην αναγνωρίσετε τα αποτελέσματα των παραποιημένων εκλογών, να μην αναγνωρίσετε τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο της Ρωσίας».