Ιδιαίτερα «θορυβώδης» αναμένεται να είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, καθώς περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να αναδυθούν για πρώτη φορά χάρη σε ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο.

Δύο είδη περιοδικών τζιτζικιών αναμένεται να βγουν από το έδαφος ταυτόχρονα περίπου από τα τέλη Απριλίου, κάτι που έχει να συμβεί στις ΗΠΑ από το 1803.

Σύμφωνα με τον Independent, τα δύο αυτά είδη περιοδικών τζιτζικιών, ένα που αναδύεται κάθε 13 χρόνια και ένα άλλο με 17ετή κύκλο είχαν εμφανιστεί για τελευταία φορά την ίδια χρονιά το 1803 και η επόμενη φορά αναμένεται να συμβεί κάτι παρόμοιο είναι το 2245.

Ο κύκλος ζωής των τζιτζικιών

Τα τζιτζίκια καταλαμβάνουν σχεδόν όλες τις ηπείρους του κόσμου εκτός από την Ανταρκτική και υπάρχουν πάνω από 3.000 διαφορετικά είδη του εντόμου.

Τα τζιτζίκια αν και έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για έντομα (2-5 εκατοστά) είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, γιατί το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα των κορμών των δένδρων, όπου βρίσκονται.

Τρέφονται με τη λύμφη των βλαστών, που ονομάζεται ξύλημα και προέρχεται από τις ρίζες των φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων, τους οποίους τρυπούν με μια ειδική προβοσκίδα, που μοιάζει με έμβολο.

Μέχρι να εκκολαφθούν περνούν μεγάλο μέρος του κύκλου ζωής τους, χρόνια κάτω από το έδαφος ως νύμφες. Ειδικότερα ο θηλυκό γεννά τα αυγά του μέσα σε τρύπες που κάνει πάνω στους μαλακούς βλαστούς. Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες, περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη γη, κοντά στις ρίζες κι εκεί μπορούν να ζήσουν για χρόνια μέχρι που θα μετατραπούν σε κανονικές νύμφες.

Αφού αναδυθούν, τα ενήλικα αρσενικά «τραγουδούν» για να προσελκύσουν τα θηλυκά χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα που ονομάζονται κύμβαλα στο πρώτο τμήμα της κοιλιάς. Το ύψος, ο τόνος, η συχνότητα και η ένταση του τραγουδιού είναι συγκεκριμένα για κάθε είδος. Τα τζιτζίκια ζουν ως ενήλικα για λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή τους.

Σε τι διαφέρουν τα περιοδικά και τα ετήσια τζιτζίκια;

Τα ετήσια τζιτζίκια, είναι ορισμένα είδη που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Περνούν ένα έως εννέα χρόνια κάτω από τη γη ως νύμφες, κάτι που ποικίλλει ανάλογα με το είδος, και δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα και συγχρονισμένα. Αντ’ αυτού, αναδύονται κλιμακωτά.

Τα περιοδικά τζιτζίκια έχουν πιο συγκεκριμένο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που περνούν κάτω από το έδαφος ως νύμφες -γενικά 13 ή 17 χρόνια- και εμφανίζονται ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη ενός συγκεκριμένου γόνου αναδύονται την ίδια χρονιά, από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούνιο, ανάλογα με την τοποθεσία τους. Όλα τα περιοδικά τζιτζίκια που μοιράζονται τον ίδιο κύκλο ζωής και εκκολάπτονται μαζί σε ένα δεδομένο έτος ονομάζονται γόνος, αν και κάθε είδος μπορεί να αποτελεί μέρος διαφορετικών γόνων.

Τζιτζίκι

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη τζιτζικιών παγκοσμίως, αλλά μόνο εννέα είναι περιοδικά, και επτά από αυτά – του γένους Magicicada – βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.

Στην Ινδία, ένα περιοδικό είδος του γένους Chremistica εμφανίζεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ στα νησιά Φίτζι, ένα περιοδικό είδος του γένους Raiataena εμφανίζεται κάθε οκτώ χρόνια.

Τα δύο είδη που θα «κατακλίσουν» τις ΗΠΑ

Ο γόνος XIII, με 17ετή κύκλο, περιορίζεται κυρίως στο βόρειο Ιλινόις, στην ανατολική Αϊόβα, στο νότιο Ουισκόνσιν και σε μερικές κομητείες στη βορειοδυτική Ιντιάνα, σύμφωνα με τον εντομολόγο, Φλόιντ Σόκλι, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσινγκτον. Ο γόνος XIII περιλαμβάνει τρία είδη Magicicada.

Ο γόνος XIX, με 13ετή κύκλο, εκκολάπτεται ευρέως στην Αλαμπάμα, στο Αρκάνσας, στην Τζόρτζια, στην Ιντιάνα, στο Ιλινόις, στο Κεντάκι, στη Λουιζιάνα, στο Μέριλαντ, στο Μιζούρι, στο Μισισίπι, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Οκλαχόμα, στη Νότια Καρολίνα, στο Τενεσί και στη Βιρτζίνια και σύμφωνα με τον Σόκλι σε συνολικά 15 πολιτείες. Ο γόνος XIX περιλαμβάνει τέσσερα είδη Magicicada.

Αυτά τα δύο είδη γόνων μαζί καλύπτουν τμήματα 17 πολιτειών, αλλά επικαλύπτονται μόνο σε μια μικρή περιοχή στο κεντρικό Ιλινόις, ωστόσο είναι αρκετά κοντά δυνητικά ώστε να υπάρχει κάποια διασταύρωση μεταξύ τους.

Πότε θα γίνει η εμφάνιση των τζιτζικιών;

Τα περιοδικά τζιτζίκια αναμένεται να αρχίσουν να αναδύονται στα νότια τμήματα της γεωγραφικής τους εξάπλωσης στα μέσα Απριλίου. Η εμφάνιση συνεχίζεται προς τα βόρεια μέχρι τον Ιούνιο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Σόκλι, δεδομένου ότι οι περισσότερες γενιές παράγουν τοπικούς πληθυσμιακούς αριθμούς που ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύριο τζιτζίκια ανά στρέμμα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της κατανομής τους, εύκολα θα υπάρξουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο τζιτζίκια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό;

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας 13χρονος γόνος θα αναδυθεί την ίδια χρονιά με έναν 17χρονο γόνο από το 2015. Η τελευταία φορά που παρακείμενοι γόνοι 13 και 17 ετών εμφανίστηκαν την ίδια χρονιά ήταν το 1998, σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Τζον Κούλεϊ.

Ο γόνος XIX, ένας από τους δύο που ξεπετάγονται φέτος, εμφανίστηκε το 1998 ταυτόχρονα με τον γόνο IV, ο οποίος εντοπίζεται στην Αϊόβα, στο Κάνσας, στο Μιζούρι, στη Νεμπράσκα, στην Οκλαχόμα και στο Τέξας.

Η επόμενη φορά που δύο γόνοι 13 και 17 ετών θα αναδυθούν την ίδια χρονιά θα είναι το 2037 και η επόμενη φορά που θα αναδυθούν μαζί γειτονικοί γόνοι 13 και 17 ετών θα είναι το 2076, προσέθεσε.

Τι κάνουν τα τζιτζίκια όταν αναδύονται;

Τα τζιτζίκια αρχίζουν να αναδύονται, κυρίως τη νύχτα, μόλις το έδαφος ζεσταθεί σε περίπου 17,8 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τον εντομολόγο Τζον Λιλ του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. Αυτές οι νύμφες σέρνονται σε οποιεσδήποτε σκληρές επιφάνειες – κορμούς δέντρων, φράχτες, βλάστηση – και μεταμορφώνονται σε ενήλικα φτερωτά τζιτζίκια.

Μετά από λίγες ημέρες, τα ενήλικα πλέον τζιτζίκια πετούν στο θόλο των δέντρων, όπου τα αρσενικά σχηματίζουν μία δυνατή και «θορυβώδη χορωδία», καλώντας τα θηλυκά με τη δόνηση των τυμπάνων τους. Τα αρσενικά έχουν μάλλον κούφια κοιλιά, που χρησιμεύει ως θάλαμος ηχούς για την ενίσχυση των κλήσεών τους. Τα τζιτζίκια είναι από τα πιο δυνατά έντομα. Τα θηλυκά που προσελκύονται από το κάλεσμα ενός συγκεκριμένου αρσενικού ανταποκρίνονται με κούνημα των φτερών, το οποίο επίσης παράγει ήχο. Στη συνέχεια ζευγαρώνουν.

Μόλις ζευγαρώσουν, τα θηλυκά τζιτζίκια αναζητούν κλαδιά σε μέγεθος μολυβιού από δέντρα και θάμνους σε ηλιόλουστες τοποθεσίες για να γεννήσουν τα αυγά τους σε σχισμές που ανοίγουν στα κλαδιά, σύμφωνα με τον Λιλ. Αυτά τα αυγά αναπτύσσονται για περίπου έξι έως επτά εβδομάδες, μετά τις οποίες οι εκκολαπτόμενες νύμφες πέφτουν στο έδαφος και σκάβουν για να ξεκινήσουν την επόμενη γενιά περιοδικών τζιτζικιών.