Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ στον Κόλπο του Αντεν είναι γεγονός. Και αφήνει ένα ιστορικό αποτύπωμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που πλοίο επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοίγει πυρ με τον κύριο οπλισμό του από την εποχή του αρματαγωγού «Λέσβος» κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 4.30 χθες τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν η φρεγάτα «Υδρα» πλέοντας στον Κόλπο του Αντεν με πορεία δυτικά, συνοδεύοντας το πλοίο κοντέινερ «Τζίνα» ιταλικών συμφερόντων υπό σημαία Παναμά, μαζί με τα υπόλοιπα ραντάρ των πλοίων της επιχείρησης «Ασπίδες», εντόπισε δύο άγνωστα ιπτάμενα ίχνη να έχουν απογειωθεί από την Υεμένη στην περιοχή της Αντ Ντάνμπα με πορεία νότια.

Αμεσα σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή οι δύο στόχοι να παρακολουθούνται. Σχεδόν αμέσως αναγνωρίστηκαν και ως Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV).

Το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα», μαζί με τα υπόλοιπα της επιχείρησης, εξέπεμψε απανωτά σήματα αναγνώρισης «Φίλιου ή Εχθρού» με το σχετικό σύστημα IFF (Identification, friend or foe) αλλά δεν έλαβε καμιά απάντηση καθώς τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα των Χούθι δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των κανόνων εμπλοκής, ήταν να ανακηρυχθούν τα δύο UAV ως εχθρικά.

Οι δύο στόχοι πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο προς τη φρεγάτα που βρισκόταν μεταξύ του πλοίου κοντέινερ «Τζίνα» και των UAV στοχοποιήθηκαν από τα οπλικά συστήματα του ελληνικού πολεμικού πλοίου.  Το πλοίο, όντας σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τον ιταλό διοικητή, υποναύαρχο Στέφανο Κωνσταντίνο, επί του αντιτορπιλικού «CAIO DUILIO» και εκείνος με τη σειρά του με τον στρατηγείο στη Λάρισα, εξέτασε όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους εμπλοκής των στόχων. Με βάση τους κανόνες εμπλοκής και τα πρωτόκολλα που τους διέπουν κρίθηκε σκόπιμο να εμπλακούν οι στόχοι με το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών. Οι δύο στόχοι που παρακολουθούνταν και από τους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες της φρεγάτας είχαν πλέον πλησιάσει και μπει εντός του βεληνεκούς του πυροβόλου.

Εναρξη πυρών

Στις 04.50 δόθηκε η εντολή για έναρξη πυρών. Υστερα από 4 βολές, δύο ανά στόχο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο στόχοι έστρεψαν προς Βορρά και άρχισαν να απομακρύνονται.

Το περιστατικό δεν διήρκησε περισσότερο από 15 λεπτά. Στη σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα «συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Η «Υδρα» συνόδευσε το «Τζίνα» μέχρι τις προσβάσεις του λιμένα του Τζιμπουτί χωρίς άλλα απρόοπτα και έστρεψε ανατολικά με κατεύθυνση την είσοδο του Κόλπου του Αντεν όπου θα αναλάβει τη συνοδεία άλλου εμπορικού. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε για το περιστατικό και από την έδρα της 12ης Μεραρχίας στη Θράκη όπου βρίσκεται δήλωσε σχετικά:  «Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Ελληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Η διαδικασία στην παρούσα φάση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η φρεγάτα «Υδρα» και η φρεγάτα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού «Hessen» να παραλαμβάνουν τα εμπορικά στην είσοδο του Κόλπου του Αντεν και να τα συνοδεύουν μέχρι το Τζιμπουτί από όπου αναλαμβάνει το ιταλικό αντιτορπιλικό και η γαλλική φρεγάτα να τα περάσουν από τα στενά στην Ερυθρά Θάλασσα.