Το ενδεχόμενο η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό να στόχευε τον Ζελένσκι ή τον Μητσοτάκη αφήνει ανοιχτό το Κίεβο, ισχυρισμό που διαψεύδει η Μόσχα. Η επίθεση έγινε σε απόσταση μικρότερης των 500 μέτρων από την ουκρανική και την ελληνική αποστολή, την ώρα που είχε ολοκληρωθεί η επιθεώρηση στο λιμάνι, στον ουκρανικό διάδρομο εξαγωγής σιτηρών. Ο διπλωματικός σύμβουλος Ιχόρ Ζόβκβα στο CNN Live δήλωσε πως «δεν μπορεί να αποκλείσεις ότι κατευθυνόταν στην αποστολή του προέδρου μου ή στην αποστολή ενός ξένου φιλοξενούμενου». Απάντηση ήρθε από τον συνεργάτη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ («Telegram») με άρνηση ότι επρόκειτο για επίθεση στην αυτοκινητοπομπή. «Αν ήταν ο στόχος» είπε «θα τον πετυχαίναμε».

«Ηταν κάτι πολύ άγριο…»

Συνεργάτες του Μητσοτάκη μεταφέρουν πάντως ότι επικράτησε ψυχραιμία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προτού αποχωρήσει από το συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, σχολίασε ότι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Και σε πιο ανθρώπινους τόνους είπε ότι «ήταν κάτι πολύ άγριο». «Σκεφτείτε, ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε». Για την επίθεση υπήρξε καταδίκη από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Ο,τι και να θέλουν οι Ρώσοι να κάνουν, αποτυγχάνουν» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΕΕ Ερίκ Μαμέρ στο ερώτημα αν η Επιτροπή πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει να εκφοβίσει τους δυτικούς ηγέτες.

Παράπονα για την αφωνία

Εναν-έναν τους απαρίθμησε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ όσους από τη διεθνή κοινότητα καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό. Εναν-έναν απαρίθμησε και όσους εντός Ελλάδας «δεν έβγαλαν λέξη». Ευκαιρία είδε ο Παύλος Μαρινάκης για κοινά «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε από αμέλεια και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος» σχολίασε.

Αποστάσεις στο Βουκουρέστι

Το πρόσωπο των ημερών, λόγω της υπό διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη υπόθεσης των προεκλογικών mail σε αποδήμους, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου βρέθηκε στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, δεν τα είπαν από κοντά, οι πληροφορίες λένε ότι παρακολούθησε τις εργασίες μόνο την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Ο Πρωθυπουργός τα είπε με ένα άλλο πρόσωπο, που έναν χρόνο πριν προκαλούσε γαλάζια αναστάτωση, τη Μαρία Σπυράκη. Θυμίζω ότι είχε παγώσει η κάθοδος της ευρωβουλευτού στις εθνικές εκλογές, λόγω υπόθεσης συνεργάτη της, που πλέον έχει μπει στο αρχείο.

Το φάλτσο του Γραμματέα

Θύελλα αντιδράσεων – εντός κι εκτός Βουλής – προκάλεσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ όταν, στην προσπάθειά του να αποδομήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σκανδιναβικό μοντέλο στη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, του ξέφυγε ένα «φάλτσο» περί επιβολής διδάκτρων που οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies»-χορηγούς για τις σπουδές τους. Η αντίδραση των κομμάτων υπήρξε σκληρή και ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε ξαφνικά από τον θρόνο του «Luben» στο κανναβάτσο του πολιτικού ρινγκ με τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν για σεξισμό.

«Αδιανόητη, κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική, υποτιμητική» για το γυναικείο φύλο χαρακτήρισε τη φράση του η ΝΔ. «Πέφτουν τα προσωπεία» σχολίασαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Για «σεξιστικό παραλήρημα» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος». Μετά το χθεσινό ατόπημα στον Περισσό μπορεί να εμπέδωσαν ότι το viral είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο

Τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη δημιουργία νέων φυλακών, στον Ασπρόπυργο, και τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού πληροφορούμαι ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση, αλλά οι πηγές μου είναι συγκρατημένες ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Το όλο ζήτημα «τρέχει» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, με την προσδοκία σε 3 ή 4 χρόνια να μπουν μπουλντόζες στον Κορυδαλλό, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου που θα αποδοθεί στους κατοίκους.

Πρώτος γάμος με ευχές Δούκα

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ και ο σύντροφός του, ο δικηγόρος Αναστάσιος Σαμουηλίδης, ήταν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι ανδρών που παντρεύτηκε στον Δήμο Αθηναίων, λίγες ημέρες μετά την θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Σε στενό κύκλο συγγενών και φίλων το ζευγάρι αντάλλαξε χθες το απόγευμα όρκους και βέρες ενώπιον του δημάρχου Χάρη Δούκα. Στο δημαρχείο της πρωτεύουσας δε ακολούθησε χθες κι άλλος γάμος ομόφυλου ζευγαριού.