Η γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία χωρίζει δύο αντίπαλους στρατούς. Μόνο που στην περίπτωση του αμυνόμενου, υπάρχει και ένας άλλος εχθρός στα μετόπισθεν: παράνομοι και εγκληματίες.

Παρά την αγριότητα του πολέμου και την αλληλεγγύη και τον ηρωισμό που επιδεικνύεται αρκετές φορές, στην Ουκρανία οι κλοπές, οι απάτες και στυχνά εγκλήματα δεν τελειώνουν.

Σύμφωνα με μελέτες, η εγκληματικότητα  στο εσωτερικό «μέτωπο» αυξάνεται σε καιρό πολέμου, καθώς οι εγκληματίες επωφελούνται από το χάος και την μείωση του αστυνομικού προσωπικού.

Πρόσφατα, η The Wall Street Journal ανέδειξε ένα από τα πιο μακάβρια εγκλήματα στη χώρα, όταν ένα ζευγάρι μεσήλικων βρέθηκε σφαγμένο στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Soledar της ανατολικής Ουκρανίας, λίγο πριν μπουν οι Ρώσοι.

«Δεν θέλω να πω ότι τέτοια εγκλήματα δεν διαπράχθηκαν πριν από τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος συνέβαλε»

Όταν ο αστυνομικός Maksym Mashkin κλήθηκε να ερευνήσει τα δύο πτώματα ανακάλυψε ότι το ζευγάρι είχε ξυλοκοπηθεί και πεταχτεί στο υπόγειο, όπου οι δολοφόνοι έριξαν μια χειροβομβίδα. Όταν η έκρηξη δεν τους σκότωσε οι δολοφόνοι πήραν ένα μαχαίρι από την κουζίνα τους και τους αποτελείωσαν. Οι δολοφόνοι δεν ήταν Ρώσοι.

Ο Mashkin γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς η αστυνομία και τα δικαστήρια παλεύουν με το εξαντλημένο προσωπικό, η πρώτη γραμμή μετατοπίζεται και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι.

Για τον ίδιο μάλιστα, αυτό που συνέβη στο Soledar δεν ήταν καν το πιο φρικιαστικό ή βάναυσο έγκλημα στη νεαρή του καριέρα.

Ο πόλεμος έχει συρρικνώσει τους προϋπολογισμούς και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με τους αστυνομικούς πόρους να εκτρέπονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου και ρωσικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός, ενώ έχει απορροφήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες από τις άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας, ακόμα υπολείπεται κατα πολύ εκείνου του αριθμού για να αντάξει στο μέτωπο.

Βασικό καθήκον πλέον των αστυνομικών είναι να καταφθάνουν στα σημεία όπου πέφτουν οι βόμβες.

Οι ανθρωποκτονίες διπλασιάστηκαν

Ο Artur Marianian, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, έχει ήδη χάσει σχεδόν το ήμισυ της δύναμής του λόγω του πολέμου. Όσοι απομένουν συχνά πρέπει να εργάζονται σε υπόγεια, όπως στην πόλη Τσασόβ Γιαρ στο Ντόνετσκ. Το αρχικό αστυνομικό τμήμα εκεί καταστράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Κάθε φορά που πηγαίνετε στο Τσασόβ Γιαρ ελπίζετε ότι θα επιστρέψετε ζωντανός», είπε ο Marianian.

Όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία στη διάρκεια του Β΄ΠΠ, που βομβαρδιζόταν συνεχώς, το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, της λεηλασίας και της πορνείας, ευδοκίμησε επίσης. Ενδεικτικά το 1941, μια βόμβα των Γερμανών έπληξε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Λονδίνο, σκοτώνοντας 36 θαμώνες. Όταν η αστυνομία έφτασε, βρήκε κλέφτες που έπαιρναν κοσμήματα από πτώματα.

«Ο πόλεμος το έκανε αυτό στους ανθρώπους», είπε ο Mashkin για την χώρα του σήμερα. «Δεν θέλω να πω ότι τέτοια εγκλήματα δεν διαπράχθηκαν πριν από τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος συνέβαλε».

Στην Ουκρανία μεταξύ μεταξύ των ετών 2021 και 2023 οι ανθρωποκτονίες διπλασιάστηκαν και οι απάτες υπερτριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που αναλύθηκαν από την Ουκρανή εγκληματολόγο Olena Shostko.

Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο σοβαροί αν σκεφτεί κανείς ότι περισσότερα από 6 εκατομμύρια κατοίκων εγκατέλειψαν την Ουκρανά ενώ το 20% της χώρας σήμερα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο Ντένις Μαλιούσκα, υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, ανησυχεί ότι το έγκλημα θα επιδεινωθεί μόλις τελειώσει ο πόλεμος, καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επιστρέφουν από το μέτωπο, πολλοί με πρόσβαση σε όπλα και με βαθιά ψυχολογικά τραύματα.

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μπορεί να στέλνουν χρήματα και όπλα, αλλά οι Ουκρανοί χρειάζονται ανθρώπους για να συνεχίζουν να λειτουργούν ως κοινωνία. Αυτό όμως δεν θα έρθει ποτέ.