Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι εχθροί του σοσιαλισμού έχουν αναδείξει ως δήθεν μέγα θέμα της επικαιρότητας τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου (υιού ΓΑΠ) στον Εθνικό Κήπο. Ολος ο θόρυβος για το συγκεκριμένο θέμα (με το οποίο θα καταπιαστώ στο δεύτερο σημείωμα της στήλης) αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το μέγιστο θέμα, το οποίο αποκάλυψε η Θεοδώρα Τζάκρη με την εξής δήλωσή της: «Το συνέδριό μας πυροδότησε την τελική μας αντεπίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Αυτή την ώρα που μιλάμε, δηλαδή, τα τεθωρακισμένα της κυρίας Τζάκρη έχουν διασπάσει τις γραμμές της κυβέρνησης στις Αρδέννες, πολιορκούν την Bastogne! Και πώς δεν πήραμε χαμπάρι, βρε παιδιά; Το κάλυψε ο θόρυβος για το νέο ceo (τσέο) του Κήπου.

Κατ’ αρχάς, το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυρία Τζάκρη χαρακτηρίζει την αντεπίθεση «τελική». Κατά συνέπεια, πρέπει να προηγήθηκαν άλλες (η ημιτελική αντεπίθεση, η προκριματική κ.λπ.), τις οποίες επίσης δεν πήραμε χαμπάρι. Κρίμα! Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν εγκαίρως για να μην τα χάνουμε αυτά; Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι η αντεπίθεση ξεκίνησε με εμφύλιο, ο οποίος ακόμη διαρκεί. Το συνέδριο ήταν ο καβγάς του και τίποτα άλλο, να συνεννοούμεθα. Κατά τούτο, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί έμπνευση από το φοιτητικό κίνημα, διότι η σύρραξη του συνεδρίου παραπέμπει στην κλωτσοπατινάδα μεταξύ φοιτητικών οργανώσεων, τις προάλλες, για την κεφαλή της πορείας. Υπό το πρίσμα αυτό, η κυρία Τζάκρη, που πάντα έχει μια εκφραστικότητα δική της, πολύ σωστά χρησιμοποιεί το ρήμα «πυροδότησε» για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος είναι ότι η υπόθεση της θρυλούμενης αντεπίθεσης θυμίζει την αξέχαστη σκηνή με την οποία ανοίγει η ταινία «Το πάρτι» του Μπλέικ Εντουαρντς: ο Χρούντι Μπαξί (μοναδικός ο Πίτερ Σέλερς στον ρόλο) ανατινάζει ολόκληρο το σκηνικό της ταινίας. Παρομοίως και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οπως μας λέει ο πατέρας του, με το ξεχωριστό ύφος του λόγου του, «ο Ανδρέας πήγε Κίνα, έμαθε βελονισμούς, έφτιαξε μελίσσια, δουλεύει με τη φύση, έχει καλές ιδέες και οικειοθελώς θέλει να προσφέρει». Αν αναρωτιέστε τι, φαντάζομαι ότι θέλει να προσφέρει την «ολιστική» προσέγγισή του στη διαχείριση του Κήπου. Γιατί όχι; Ούτως ή άλλως, άμισθη είναι η θέση και, το κυριότερο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον Κήπο, τον οποίο κακώς ονομάζω Εθνικό στην αρχή της στήλης. Βασιλικός είναι πλέον, αφότου ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει τσέο (ceo) του οργανισμού που έχει την ευθύνη του. Εξάλλου, κάπου εκεί απέναντι, επί της Ηρώδου Αττικού, έχει ένα διαμέρισμα ο πρίγκιπας Παύλος. Επομένως, βασιλικός εφεξής και τελείωσε η υπόθεση, όπως τελείωσε και η μοναρχία.

Η δεύτερη παρατήρησή μου αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμπλέκεται ούτε αμέσως ούτε εμμέσως στον διορισμό, εντούτοις δικαιώνεται ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια και αποδεικνύεται προφητικός. Θυμάστε που είχε μιλήσει για «νεοποτισμό» και τον κοροϊδεύαμε, επειδή ήθελε να πει «νεποτισμό»; Δεδομένου λοιπόν του αντικειμένου της υπόθεσης και της σημασίας του τακτικού και σωστού ποτίσματος για τη διατήρησή του, νομίζω ότι στην περίπτωση του διορισμού του τζούνιορ μπορούμε να μιλήσουμε για «νεοποτισμό» και να τον θεωρήσουμε ως υποκατηγορία του νεποτισμού.

Τέλος, εγείρονται ορισμένα ερωτήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα γύρω από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του τζούνιορ. Ο μελισσοβελονισμός, διαβάζω, έχει σκοπό τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων μέσω βελονισμού στις αρθρώσεις με κεντριά μελισσών. Δεν αμφισβητώ τη μέθοδο, ούτε την κοροϊδεύω. Αναρωτιέμαι, μόνο, μήπως οδηγεί στον αδόκητο, βίαιο και βασανιστικό θάνατο αθώων μελισσών, διότι, όπως ξέρουμε, η μέλισσα πεθαίνει μετά το τσίμπημα, γιατί μαζί με το κεντρί της στο δέρμα μένει να κρέμεται και κάτι σιχαμερό σαν έντερο. Σωστά; Επομένως, δικαίως ανησυχώ για τα δικαιώματα των μελισσών στην τεχνική του μελισσοβελονισμού. Πώς εξασφαλίζει ο μελισσοβελονιστής τη συναίνεσή τους; Είναι σε ηλικία που μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για τον εαυτό τους; Δεν λέω, προς Θεού ότι παραβιάζονται τα φυσικά δικαιώματα των μελισσών από την αξιοποίησή τους για θεραπευτικούς σκοπούς ― μπορεί, ας πούμε, να χρησιμοποιούν κεντριά από μέλισσες που πέθαιναν από φυσικό θάνατο. Λέω μόνο ότι εγείρονται εύλογα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις. Ολιστικές απαντήσεις, κατά προτίμηση…