Ενα ακόμη σκάφος με πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε χθες στα ανοιχτά της Νότιας Κρήτης από παραπλέον σκάφος το οποίο περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες. Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 112 άτομα που αναμένονταν νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Μάλιστα στην περιοχή όπου αναμενόταν να φτάσουν οι μετανάστες είχε ήδη αρχίσει να γίνεται η απαραίτητη προετοιμασία προκειμένου οι μετανάστες να έχουν τη φροντίδα που χρειάζεται.

Στο μεταξύ, συναγερμός στις λιμενικές αρχές της Κρήτης σήμανε και την περασμένη Παρασκευή το πρωί για ακυβέρνητο σκάφος, 50 ναυτικά μίλια νοτίως των Καλών Λιμένων, στο οποίο επέβαιναν 85 μετανάστες.

Για την ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη μίλησε εξάλλου στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (24-25/2) και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

(…)Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση καθώς η Ελλάδα είναι από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλούς μεταναστευτικούς διαδρόμους, όπως είναι ο ανατολικός μεσογειακός διάδρομος από την Τουρκία αλλά και ο κεντρικός μεσογειακός διάδρομος από τη Λιβύη. Οι ροές από την Ανατολική Λιβύη παραμένουν μικρές, όμως με δεδομένη την κατάσταση εκεί, την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο και την ευρύτερη αναταραχή, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός.

»Ηδη λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν τη συνεργασία με την Αίγυπτο και τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και την επιτάχυνση των επιστροφών ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα αποτροπής στα δίκτυα των διακινητών. Να θυμίσω ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ενδεχομένως για μια κοινή ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια πρόταση που θα επανέλθει αν χρειαστεί» σημείωσε μεταξύ άλλων.