Στα διδάγματα που αποκόμισαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την παρατεταμένη περίοδο των μηδενικών επιτοκίων και εν γένει των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής αναφέρθηκε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως η συνετή διαχείριση κινδύνων, όπως τα πρόσφατα επεισόδια τραπεζικών κρίσεων, είναι υψίστης σημασίας ως πρώτη γραμμή άμυνας. Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι «η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη, ενώ η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή». Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο ίδιος, «η ΕΚΤ θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές του Δεκεμβρίου και «είναι πολύ πιθανό να φθάσουμε πολύ κοντά στον στόχο μας για πληθωρισμό 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων μας, εφόσον βεβαίως τα εισερχόμενα δεδομένα δεν αλλάξουν την εικόνα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού».

ΣΕΒ: κατώτατος μισθός στα 811 ευρώ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% προτείνει ο ΣΕΒ ως μια μεταβολή που «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας». Μια τέτοια αύξηση θα φέρει τον κατώτατο μισθό στα 811 ευρώ από τα σημερινά 780, με τον ΣΕΒ να τονίζει ωστόσο ότι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων περνάει από τη μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, τα οποία χαρακτηρίζει «δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας».

Ο νέος πρόεδρος του Υπερταμείου

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ και παλαιότερα της DIAGEO ΑΕ, θα διαδεχθεί στην προεδρία του Υπερταμείου τον Κωνσταντίνο Δερδεμέζη, η θητεία του οποίου λήγει την 1η Μαρτίου 2024. Η ανάδειξη του Στέφανου Θεοδωρίδη στην προεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) αποφασίστηκε ομόφωνα από το Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ) κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Ταυτόχρονα, το Υπερταμείο τονίζει ότι «ο Στέφανος Θεοδωρίδης έχει μια μακρά πορεία υψηλού κύρους, ως ένας καταξιωμένος επαγγελματίας στον χώρο της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Η επιλογή του αποτελεί μια σημαντική κίνηση προς την ανανέωση και την ενίσχυση του ρόλου του Υπερταμείου και τη μετάβασή του στη νέα εποχή».

Στις 7 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς

Για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου, μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς συμπίπτει φέτος με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Ξεκινά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου. Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Κατόπιν της σχετικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), η οποία ενέκρινε την επιλεξιμότητα των σχημάτων που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στην πρώτη φάση του Διαγωνισμού, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην αποστολή της πρόσκλησης για υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Αποζημιώσεις 70 εκατ. για Daniel και Elias

Ξεκίνησε η καταβολή 70 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημιές το 2023 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Πρόκειται για το πρώτο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Προς πώληση τo Garden Lodge

Οικία του τραγουδιστή των Queen Φρέντι Μέρκιουρι στο Κέσινγκτον βγαίνει προς πώληση έναντι 30 εκατ. στερλινών (38 εκατ. δολάρια). To Garden Lodge, όπως είναι γνωστό, είχε αποκτηθεί ως μέρος όπου θα μπορούσε να δουλέψει στη μουσική του με ησυχία χωρίς να τον κυνηγούν τα μέσα ενημέρωσης. Το απέκτησε το 1980, την εποχή που έψαχνε στο Λονδίνο μαζί με τη φίλη του Μέρι Οστιν να αγοράσει σπίτι. Μετά τον θάνατό του το άφησε κληρονομιά στην Οστιν. Επειτα από μεγάλη πετυχημένη δημοπρασία του Sotheby’s τον περασμένο Σεπτέμβριο για αντικείμενα του Μέρκιουρι από την οποία συγκεντρώθηκαν 50 εκατ. δολάρια, με ένα μέρος των εσόδων να δίνονται στο Mercury Phoenix Trust και το Elton John AIDS Foundation, η Οστιν αποφάσισε να πουλήσει το Garden Lodge.