Σας έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρά την περίσκεψη που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην αυριανή σύνοδο για την Ουκρανία στα Τίρανα, τελικά είχε υπερισχύσει η άποψη υπέρ της συμμετοχής του. Οι δεύτερες σκέψεις οφείλονταν, προφανώς, στις εξελίξεις στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη και τις προκλητικές δηλώσεις του Εντι Ράμα για την ελληνική στήριξη στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Αλλά υπερίσχυσε ο ανώτερος σκοπός της επίσκεψης. Προσωρινά… Διότι, καταπώς ενημερώνομαι, τελικά ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως και από ό,τι ακούω δεν θα είναι στη θέση του ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρχει, απλώς υποβαθμισμένη, τουλάχιστον στο επίπεδο της διπλωματικής γλώσσας…

Η δικαστική μάχη σε κρίσιμο στάδιο

Για να γίνει σαφές το παρασκήνιο σας θυμίζω ότι αύριο, 28 Φεβρουαρίου, ίδια μέρα με την ουκρανική σύνοδο που φιλοξενεί ο Ράμα, θα συνεχιστεί η ποινική δίκη του Μπελέρη στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK), με την αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης του εκλεγμένου δημάρχου και του συγκατηγορούμενού του Παντελή Κοκαβέση. Θυμίζω επίσης ότι η δίκη είναι σε κρίσιμο στάδιο, με την εισαγγελία του SPAK να έχει προτείνει ποινή κάθειρξης 2,5 ετών για τον Μπελέρη και 2 ετών για τον Κοκαβέση (με αναστολή, λόγω των προβλημάτων υγείας του). Και το κλίμα που εκπέμπεται και από την πλευρά του Μπελέρη είναι αρκετά απαισιόδοξο, καθώς εκτιμούν ότι το δικαστήριο θα ολοκληρώσει τη «σκευωρία», όπως χαρακτηρίζουν την υπόθεση. Εν τω μεταξύ μεσολαβεί και το ζήτημα της άδειας που έχει ζητήσει ο Μπελέρης για να ορκιστεί στη θέση που εξελέγη, για το οποίο αναμένεται απάντηση στις 19 Μαρτίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Eυχές στον Ερντογάν

Είπαν τα χρόνια πολλά τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερντογάν με αφορμή τα γενέθλια του τούρκου προέδρου, που έκλεισε χθες τα 70 χρόνια του. Πέραν του κοινωνικού χαρακτήρα της επαφής, δόθηκε και το σήμα ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί στο υψηλότερο επίπεδο, εν όψει και των ανοιξιάτικων ελληνοτουρκικών συναντήσεων. Θυμίζω ότι η ατζέντα έχει τον Απρίλιο να πραγματοποιηθεί ένας γύρος «πολιτικού διαλόγου», ένας ακόμη γύρος των συνομιλιών της «θετικής ατζέντας» και των ΜΟΕ. Ενώ σε ό,τι αφορά τους δυο ηγέτες, η μεταξύ τους συνάντηση (που θα γίνει στην Τουρκία) σχεδιάζεται για τα τέλη Απριλίου ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ωρα Εκλογοδικείου

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεση της Βουλής και του πολιτικού χάρτη αφού αύριο, Τετάρτη, ξεκινά στο εκλογοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών τόσο συνολικά όσο και των προσφυγών που έχουν κατατεθεί εις βάρος συγκεκριμένων βουλευτών τους. Η προσφυγή θα κρίνει αν το Ανώτατο Δικαστήριο είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κρίνει ότι την πραγματική ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες ασκεί ο Βασίλης Στίγκας και όχι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Και, άρα, αν ορθώς επικύρωσε ως νόμιμο τον εκλογικό συνδυασμό στις εθνικές εκλογές του περσινού καλοκαιριού. Παράλληλα «τρέχει» και η ποινική διαδικασία που κινήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, με την οποία οι βουλευτές των Σπαρτιατών εξετάζονται ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων. Μέχρι τότε, ωστόσο, μπορεί να έχουν ήδη επέλθει ανακατατάξεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Στοχοποίηση

Σε προσωπική επίθεση και στοχοποίηση του Παύλου Χρηστίδη προχώρησε ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ εξαιτίας της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο για την επέκταση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, το οποίο στήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχιμανδρίτης, που είναι δραστήριος στα κοινωνικά δίκτυα, έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο Χρηστίδης «παρά το ότι είναι ο ίδιος κατά φύση πατέρας, με απίστευτη ελαφρότητα συνευδόκησε στο να «δολοφονηθούν» αθώες ψυχές παιδιών που θα καταστούν ιδιοκτησίες οικιακών συνυπάρξεων των plus, κάθε αφύσικου δικαιωματισμού, με ό,τι αυτό γνωρίζουμε ότι συνεπάγεται».

Υπογράμμισε δε την ανάρτηση με μια φωτογραφία του βουλευτή και της συζύγου του από το μαιευτήριο τη μέρα της γέννησης του παιδιού τους παραποιημένη ώστε να γράφει πάνω τη φράση «η ντροπή του ΠΑΣΟΚ». Ο Χρηστίδης έκανε λόγο για «πρωτοφανή στοχοποίηση» της οικογένειάς του, ενώ εκτός από το ΠΑΣΟΚ τη στήριξή του στον βουλευτή εξέφρασε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η… αποθέωση

Σημειώνω ότι την τιμητική τους έχουν από κάποιους δραστήριους ιερείς και ενορίες βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο ίδιος αρχιμανδρίτης, για παράδειγμα, επαίνεσε την Αννα Καραμανλή ως «άξια βουλεύτρια, μάνα, γνήσια Ελληνίδα», ευχαριστώντας την για την «ηρωική στάση της με το καθαρό ΟΧΙ στο απάνθρωπο νομοθέτημα, παρά την πίεση, τον εκφοβισμό, και ό,τι άλλο υπέστη από το άνομο διευθυντήριο».