Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, ένα αμερικανικής κατασκευής διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στο φεγγάρι.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό όχημα στο φεγγάρι μετά το Apollo 17 το 1972, το τελευταίο κεφάλαιο στο εκπληκτικό επίτευγμα της ανθρωπότητας να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι και να τους φέρει όλους πίσω ζωντανούς. Αυτό είναι ένα κατόρθωμα που δεν έχει επαναληφθεί ή έστω επιχειρηθεί έκτοτε.

Το διαστημικό σκάφος που ονομάζεται «Οδυσσέας» και είναι λίγο μεγαλύτερο από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, έφτασε στη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού στις 6:23 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης την Πέμπτη.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο CEO της αεροδιαστημικής εταιρείας του Χιούστον Intuitive Machines, Στιβ Άλτεμους: «Γνωρίζω ότι ήταν αγχωτική η διαδικασία, αλλά βρισκόμαστε στην επιφάνεια και το όχημα αναμεταδίδει. Καλώς ήρθατε στη Σελήνη».

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

«Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη» συνέχισε.

Σύμφωνα με τους New York Times, λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση του «Οδυσσέα» στη Σελήνη παρουσιάστηκε πρόβλημα στην επικοινωνία του με τη βάση δεδομένων της εταιρείας κατασκευής του, ωστόσο λίγα λεπτά μετά το σήμα επανήλθε.

«Χιούστον, ο ‘Οδυσσέας’ βρήκε το νέο του σπίτι»

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Intuitive Machines, της εταιρείας με έδρα το Χιούστον που κατασκεύασε τον «Οδυσσέα», ανέφερε ότι είχε εντοπιστεί ένα αμυδρό σήμα από το διαστημόπλοιο.

«Είναι αχνό, αλλά υπάρχει», είπε. «Οπότε περιμένετε, παιδιά. Θα δούμε τι συμβαίνει εδώ» έγραψε ο Tim Crain.

Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε: «Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία, είναι ότι ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και εκπέμπουμε. Συγχαρητήρια λοιπόν».

Αργότερα, πρόσθεσε: «Χιούστον, ο ‘Οδυσσέας’ βρήκε το νέο του σπίτι».

Η αποστολή του

Ο «Οδυσσέας» μεταφέρει διάφορα επιστημονικά όργανα και έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον ενόψει της σχεδιαζόμενης από την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη αργότερα κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια επί επτά ημέρες μέχρι τη δύση του ηλίου στο σημείο, όπου προσεληνώθηκε.

Μέχρι σήμερα μόνον τέσσερις άλλες χώρες έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν διαστημικά σκάφη στη Σελήνη: η πρώην ΕΣΣΔ, η Κίνα, η Ινδία και πρόσφατα η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.