Από την αρχή του έτους, το ένα δέκατο των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα έχει αποβιβαστεί στις ακτές της Κρήτης και στη νήσο Γαύδο, το νοτιότερο ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα, έως τις 11 Φεβρουαρίου, από τα συνολικά 5.032 άτομα που εισήλθαν στη χώρα, στα δύο ελληνικά νησιά αποβιβάστηκαν 577 άτομα, όταν στη Γαύδο ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 120 κατοίκους.

Στην προτελευταία «καραβιά» που έβγαλε στη νότια πλευρά του νησιού (στην παραλία Τρυπητή με τη δημοφιλή καρέκλα) 74 άτομα, ο καιρός ήταν κακός με ισχυρό νοτιά και φουρτούνα, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στο νησί, μαζί με τους μόνιμους κατοίκους, για πέντε ημέρες, από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη στις 11 το πρωί, όταν και κατάφερε τελικά να προσεγγίσει η Δίωξη από τα Χανιά για να τους παραλάβει. Είδη πρώτης ανάγκης δεν υπήρχαν, ο δήμος όμως τους φιλοξένησε σε ένα κτίριο στην τοποθεσία Κόρφος και ανέλαβε το κόστος σίτισής τους.

Ο Βαγγέλης Τσιριντάνης, 46 ετών, κάτοικος Γαύδου και ιδιοκτήτης ταβέρνας και μίνι μάρκετ στον Αη Γιάννη, ετοίμασε, κατ’εντολήν του δήμου, 450 γεύματα (πρωινό και βραδινό) με πρώτες ύλες όσπρια, μακαρόνια και κοτόπουλο και τους τα έστειλε πακέτο στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας τους.

«Για να είμαστε δίκαιοι», λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», «εγώ έκανα μια δουλειά που δεν μπορούσαν να κάνουν όλοι οι άλλοι γιατί είχα την υποδομή να τους μαγειρέψω αλλά για τη δουλειά μου πληρώθηκα. Κι είχα προμήθειες να τους ταΐσω για άλλες δυο μέρες. Εκείνη την Κυριακή που ήρθαν οι 74 είχε πολλά μποφόρ. Αυτοί βγαίνουν στην Τρυπητή – προφανώς εκεί είναι το στίγμα γιατί έχει γίνει δρομολόγιο τώρα κανονικά – περπατάνε μιάμιση ώρα και συνήθως τους παίρνουν από την πλευρά του Κόρφου ή την ίδια μέρα ή την επόμενη. Γενικά έμαθα ήταν σε καλή κατάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα που ήρθαν 34 ήταν ταλαιπωρημένοι».

Οπως εξηγεί ο 46χρονος, για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών στο νησί υπάρχουν εφτά άτομα: δύο μόνιμοι πυροσβέστες, ένας αστυνομικός, ένας μόνιμος γιατρός, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και δύο 8μηνίτες δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι όταν τυχαίνουν τέτοια περιστατικά μένουν ξάγρυπνοι ολόκληρα μερόνυχτα. «Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, είπα να απαιτήσουμε μόνιμη φύλαξη με σκάφος, που θα τους οδηγεί στην Κρήτη όπου υπάρχουν υποδομές. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Θεωρώ το καλοκαίρι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει πολύ το νησί.

Οι ροές φτάνουν στον πιο τοπ προορισμό, την Καρέκλα. Εδώ το 100% του εισοδήματός μας είναι από τον τουρισμό, αν το ακουμπήσουμε αυτό, πάει», εξηγεί ο Βαγγέλης και προσθέτει: «Τώρα που έφτιαξε ο καιρός περιμένουμε πάλι «καραβιά». Ενας που ήρθε με τους 74 και πρέπει να ήταν ο διακινητής, μας είπε ότι είναι χιλιάδες που περιμένουν απέναντι, στη Λιβύη».

«Να ληφθούν αποφάσεις»

Μέσω δύο επιστολών της (29/1/2024 και 1/2/2024) η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη ζήτησε από την πολιτεία συνδρομή για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης. «Η Γαύδος είναι νησί περιορισμένων δυνατοτήτων. Δεν έχουμε υποδομές να φιλοξενήσουμε κόσμο. Περιμένουμε από την Υπατη Αρμοστεία κουβέρτες, sleeping bag, τροφή μακράς διάρκειας και kit ατομικής φροντίδας και υγιεινής. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση κεντρικά γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Κι από τους κατοίκους υπάρχει αγωνία για την τουριστική σεζόν. Αν δεν ληφθούν μέτρα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξει επίπτωση και στην επισκεψιμότητα του νησιού», λέει η ίδια στα «ΝΕΑ».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, και η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης εκπέμπει SOS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντικατάστασης παλιών πλωτών μέσων και την εξάντληση των πληρωμάτων που διαχειρίζονται τις αυξημένες, από τον Οκτώβριο, μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Γαύδος στη δικιά μας «Λαμπεντούζα»».