Την ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη θερμικών μικροδορυφόρων και μικροδορυφόρων ραντάρ.

Πρόκειται για το πρώτο έργο του είδους που υλοποιείται στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων», με στόχο την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Ελλάδας στις τεχνολογίες και τις εφαρμογές Διαστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, προκηρύχθηκαν χθες δύο ανοικτοί δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για την ανάπτυξη θερμικών μικροδορυφόρων και μικροδορυφόρων ραντάρ, αντίστοιχα, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ.

Τα δύο σημαντικά έργα υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρακολούθηση

Οι θερμικοί μικροδορυφόροι και οι μικροδορυφόροι ραντάρ αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο. Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» για τους εξειδικευμένους θερμικούς μικροδορυφόρους, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι μικροδορυφόροι, εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Ο δεύτερος διεθνής ανοικτός διαγωνισμός με τίτλο «GREEK NATIONAL  SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT» για τους μικροδορυφόρους ραντάρ, με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ, έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο μικροδορυφόρων ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar), πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο διαγωνισμούς είναι η 1η Απριλίου 2024 και ώρα 14.00, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «δεν θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων».