Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τους Έλληνες αγρότες, που ήρθαν την Τρίτη με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά για τα αιτήματά τους και αποχώρησαν την Τετάρτη, μετά από ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, με στόχο να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις στα μπλόκα.

Reuters: Οι αγρότες εγκαταλείπουν την Αθήνα μετά τη διαμαρτυρία των τρακτέρ για το αυξημένο κόστος

Το πρακτορείο Reuters, που κάλυψε ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο των αγροτών, δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες, έχει και σήμερα (21/2) ρεπορτάζ για την αποχώρησή τους από την Αθήνα, σημειώνοντας πως «τουλάχιστον 8.000 αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη, απηχώντας τη διαμαρτυρία του αγροτικού κόσμου σε παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, όπου οι αγρότες λένε ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και φόρους, γραφειοκρατία, υπερβολικούς περιβαλλοντικούς κανόνες και ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές».

Μάλιστα, το πρακτορείο μεταφέρει και δηλώσεις αγροτών.

«’Κάναμε την κίνηση και τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα’, δήλωσε ο αγρότης Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, 34 ετών, από την περιοχή της Μεσσηνίας. Οι αγρότες λένε επίσης ότι έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, με τις απρόβλεπτες πλημμύρες, την ακραία ζέστη και τις πυρκαγιές να κάνουν τη δουλειά τους όλο και πιο επικίνδυνη. Απέκλεισαν για λίγο δρόμους και συνοριακές διαβάσεις για εβδομάδες, ενώ τα συνδικάτα τους διαπραγματεύονται με την συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομική ανακούφιση, σημειώνει το Reuters.

Bloomberg: Κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες με τρακτέρ στην Αθήνα

Το αμερικανικό Bloomberg δημοσιεύει επίσης το συλλαλητήριο των αγροτών με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, τονίζοντας πως «οι Έλληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, οδηγώντας τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να προσφέρει περαιτέρω οικονομική ελάφρυνση».

«Περίπου 140 τρακτέρ εισήλθαν στην πόλη, με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους για να επιτρέψει στους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πολλοί άλλοι έφτασαν με λεωφορεία», προσθέτει.

The Guardian: Φεύγουν από την Αθήνα οι αγρότες με τα τρακτέρ

«Οι Έλληνες αγρότες έβγαλαν σήμερα τα τρακτέρ τους από το κέντρο της Αθήνας», γράφει ο βρετανικός The Guardian, καλύπτοντας το θέμα στη ζωντανή (live) σύνδεσή του.

Προσθέτει πως οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες είχαν περάσει τη νύχτα μπροστά από το κοινοβούλιο, τονίζοντας πως τουλάχιστον 8.000 αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν στην πόλη την Τρίτη.

Μάλιστα, αναμεταδίδει από το πρακτοτείο Reuters τη δήλωση νεαρού αγρότη: «Κάναμε την κίνηση και τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα».

AP: «Χωρίς εμάς, δεν τρώτε» – Έλληνες αγρότες οδηγούν τρακτέρ στο κοινοβούλιο

Το μεγάλο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτοτείο Assosciated Press μεταδίδει πως «δεκάδες τρακτέρ σε έντονα χρώματα ήταν σταθμευμένα έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τρίτη, με τις κόρνες να ηχούν, καθώς χιλιάδες αγρότες οργισμένοι από το υψηλό κόστος παραγωγής μετέφεραν τις διαμαρτυρίες τους στην Αθήνα».

«’Χωρίς εμάς, δεν τρώτε’, έγραφε ένα πανό. Ορισμένοι αγρότες κρατούσαν ψεύτικα φέρετρα ως σύμβολο της κατάστασής τους», επισημαίνει.

Παράλληλα, τονίζει πως τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών είναι παρόμοια με εκείνα αγροτών που διαμαρτύρονται αλλού στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως πέρασαν εβδομάδες οργανώνοντας μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών και σε αγροτικές πόλεις, ενώ σημειώνει πως «οι αγρότες στην κεντρική Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου έτους».

Εκτενή ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, που συμβαδίζουν με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων τους, φιλοξενούν παρά πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.