Από όλες τις παρουσίες στην πρώτη συγκέντρωση της εθνικής ομάδας τη Δευτέρα ενόψει των πρώτων προκριματικών αγώνων για το Ευρωμπάσκετ 2025 πιο σημαντική ήταν αυτή ενός παίκτη που δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρθενικό προσκλητήριο του Βασίλη Σπανούλη. Του Κώστα Σλούκα. Δεν θα παίξει στα παιχνίδια με την Τσεχία (την Παρασκευή στο ΣΕΦ) και με την Ολλανδία (τη Δευτέρα στη Χάγη), αλλά ήταν εκεί. Κάνοντας πράξη αυτό που είπε ο Σπανούλης στην πρώτη ομιλία του ως ομοσπονδιακού προπονητή: «Η μεγάλη επιτυχία, που αξίζει σε όλους μας, θα έρθει μόνο αν γίνουμε οικογένεια. Αν σκεφτόμαστε μόνο την ομάδα».

Μεγάλη επιτυχία δεν είναι ασφαλώς η πρόκριση στο επόμενο Ευρωμπάσκετ. Αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη, άλλωστε η μόνη περίπτωση να βγει η Εθνική μας τέταρτη στον όμιλο με Τσεχία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και να αποκλειστεί (προκρίνονται οι τρεις πρώτοι) είναι να… ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση. Πόσω μάλλον που, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, από φέτος η Ευρωλίγκα διακόπτεται στη διάρκεια των «παραθύρων», έτσι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ομοσπονδιακού προπονητή οι πρωτοκλασάτοι διεθνείς του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και των άλλων ομάδων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η Εθνική να έχει πάνω κάτω την κανονική της μορφή.

Επικίνδυνη αποστολή

Ο ορίζοντας της δουλειάς που αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά τώρα φτάνει στο καλοκαίρι και στο προολυμπιακό τουρνουά στο ΣΕΦ. Η Εθνική θέλει να τσεκάρει το ένα και μοναδικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρώτη… επικίνδυνη αποστολή του Βασίλη Σπανούλη ως προπονητή της. Κι ο Λαρισαίος θέλει πρώτα και πάνω απ’ όλα να εξασφαλίσει ότι όλα τα «βαριά χαρτιά» της ομάδας θα είναι διαθέσιμα τότε. Η παρουσία του Σλούκα στην προπόνηση της Δευτέρας, σε συνδυασμό με το ότι στις κλήσεις για τους αγώνες με Τσεχία και Ολλανδία είναι παρόντα σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα, δείχνει ότι ο Σπανούλης έχει κάνει καλή δουλειά στις προσωπικές του επαφές με τους διεθνείς.

Οι απουσίες των Καλάθη, Παπαπέτρου δεν είναι ανησυχητικές, θα είναι παρόντες και οι δύο το καλοκαίρι εφόσον είναι υγιείς. Η απουσία του Ντόρσεϊ δείχνει μάλλον ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής τον βάζει σε δεύτερο πλάνο προτιμώντας τους Γουόκαπ, Μήτρου Λονγκ (έτσι κι αλλιώς μόνο ένας από αυτούς έχει δικαίωμα να παίξει).

Ο Γιάννης

Και μένει μόνο να φανεί τι θα γίνει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Βασίλης Σπανούλης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα τον πείσει να έρθει ποντάροντας στην καλή προσωπική τους σχέση. Αλλά η πορεία των Μπακς στα πλέι οφ του ΝΒΑ είναι βέβαιο πως θα παίξει κρίσιμο ρόλο.