Η μοίρα του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο έχει γραφτεί στον τοίχο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε πριν από μερικές εβδομάδες την εντολή εκκαθάρισης της Evergrande. Ολα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο πώς οι εκκαθαριστές θα μπορέσουν να εκτελέσουν την απόφαση και να αναλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία του κατασκευαστή στην ηπειρωτική χώρα.

Η δικαστική υπόθεση της China Evergrande έχει καθυστερήσει για περισσότερους από 18 μήνες. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ακινήτων έβαλε στο τραπέζι μια πολύ καθυστερημένη πρόταση για την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισ. οφείλονται σε ξένους πιστωτές.

Ακριβώς πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο, ο ιδρυτής της εταιρείας Hui Ka Yan τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση. Τον Δεκέμβριο, ένας δικαστής είπε στην εταιρεία να πραγματοποιήσει άμεσες συζητήσεις με τις «αρμόδιες Αρχές» στην Κίνα σχετικά με την πρόταση. Στα τέλη Ιανουαρίου, ένας δικαστής του Χονγκ Κονγκ είπε «ως εδώ».

Η Evergrande έχει ακόμη περιουσιακά στοιχεία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη κατασχεθεί από τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δανειστές για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των τοπικών αγοραστών κατοικιών.

Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο από εργολάβους και προμηθευτές που έχουν καταθέσει περισσότερες από 500 αγωγές κατά της Evergrande στα κινεζικά δικαστήρια για καθυστέρηση των πληρωμών.

Κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της πτώχευσης στις αρχές του 2020, περίπου 67.400 πιστωτές ζήτησαν συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (187 δισεκατομμύρια δολάρια). Εκείνη την εποχή, η επαρχιακή κυβέρνηση της Χαϊνάν παρενέβη για να σχηματίσει μια κοινή ομάδα εργασίας για την επίβλεψη της διαδικασίας.

Η ομάδα εργασίας απαρτιζόταν από εκπροσώπους τοπικών κυβερνήσεων, εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και διεθνείς ελεγκτές. Το αποτέλεσμα είχε δύο όψεις: οι περισσότεροι πιστωτές, στους οποίους οφείλονταν 100.000 ή λιγότερα γιουάν, πληρώθηκαν πλήρως σε μετρητά. Οι υπόλοιποι υπέστησαν σε γενικές γραμμές μεγάλες ζημίες ανάλογα με διάφορα προγράμματα ανταλλαγής χρέους προς μετοχές.

Οι Αρχές ενδέχεται να εφαρμόσουν ένα παρόμοιο πρότυπο, αν και η διασυνοριακή φύση της διάλυσης της Evergrande θα είναι μια πρόκληση. Σύμφωνα με συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, οι δύο πλευρές θα αναγνωρίζουν αμοιβαία τις εντολές εκκαθάρισης.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει δοκιμαστεί μόνο σε τρεις πόλεις, μεταξύ των οποίων δεν είναι η Γκουανγκζού, όπου εδρεύει η Evergrande. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, με τους ξένους πιστωτές να παρακολουθούν στενά.

Reuters Breakingviews/Πηγή: ΟΤ