Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον θάνατο του Ναβάλνι. Η σύζυγος του ανέφερε πως ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, έπεσε θύμα δηλητηρίασης με νόβιτσοκ και κατήγγειλε τον Ρώσο πρόεδρο ως υπεύθυνο για τον θάνατου του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του και θα αγωνιστεί για μια ελεύθερη Ρωσία.

Μετά από την καταγγελία αυτή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε ως «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της, για δηλητηρίαση του συζύγου της, με νευροπαραλυτικό παράγοντα νόβιτσοκ. Όταν ρωτήθηκε για την καταγγελία της Γιούλια Ναβάλναγια, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο λόγω της πρόσφατης χηρείας της.

Τι ανέφερε ο Πεσκόφ για τις καταγγελίες της χήρας Ναβάλνι

«Προφανώς πρόκειται για χυδαίες και εντελώς αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Αλλά με δεδομένο ότι η Γιούλια Ναβάλναγια έγινε χήρα πριν από μερικές ημέρες, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ακόμη, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις συλλήψεις ανθρώπων που απέτιναν φόρο τιμής στον Ναβάλνι αφήνοντας μερικά λουλούδια σε μνημεία για τα θύματα πολιτικής καταστολής της σοβιετικής εποχής. «Οι δυνάμεις της τάξης ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου», τόνισε.

Η Ναβάλναγια κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν τη σορό του συζύγου της

Ζήτημα ρουτίνας η προαγωγή στελεχών ρωσικών σωφρονιστικών αρχών

Τέλος χαρακτήρισε ζήτημα ρουτίνας την προαγωγή που έδωσε χθες ο Πούτιν σε υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών σωφρονιστικών αρχών. Οι προαγωγές αυτές συμπέφτουν με την συμπλήρωση τριών ημερών μετά τον θάνατο του αντιφρονούντα. «Πρόκειται για συνηθισμένες διαδικασίες προαγωγής», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε φυλακή στον αρκτικό κύκλο, πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου. Ισχυριζόμενες ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι, οι ρωσικές αρχές δεν παρέδωσαν τη σορό στην οικογένειά του.

«Κρύβουν τη σορό του»

Ακόμη, η Ναβάλναγια κατήγγειλε τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν τη σορό του συζύγου της και ότι περιμένουν να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ.

Επεσήμανε δε ότι «γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι πριν από τρεις ημέρες. Θα σας το πούμε σύντομα. Σίγουρα θα μάθουμε ποιος ακριβώς έφερε σε πέρας αυτό το έγκλημα και με ποιο τρόπο. Θα πούμε ονόματα και θα δείξουμε πρόσωπα».

Σημειώνεται ότι οι νέες αυτές δηλώσεις της έρχονται αφότου ο εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε πως η μητέρα και ο δικηγόρος του εμποδίστηκαν στο να δουν τη σορό του στο νεκροτομείο, το πρωί της Δευτέρας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Ναβάλναγια