Μπορεί στον αέρα του Αιγαίου να υπάρχει έως και μηδενική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο όπως αποκαλύψαμε από «ΤΑ ΝΕΑ», στη θάλασσα η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί σε κάθε ευκαιρία την κυριαρχία της Ελλάδας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μια τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων. Στην περιοχή δηλαδή που από το 1996 η Αγκυρα μαζί με άλλες στο Αιγαίο θεωρεί ότι η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη.

Σκάφος του Λιμενικού που έκανε περιπολία εντόπισε το τουρκικό σκάφος και μόλις το πλησίασε η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε. Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, ωστόσο το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε το «κόκκινο» τηλέφωνο επιβεβαιώνει τα στοιχεία που αναφέρουν πως για τουλάχιστον 15 λεπτά Τούρκοι και Ελληνες έφτασαν αρκετά κοντά στο να… ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξε τηλεφώνημα ανάμεσα στους εντεταλμένους του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν μίλησαν οι αρχηγοί μεταξύ τους. Αυτή η «ανοικτή» γραμμή επικοινωνίας μεταξύ εντεταλμένων στελεχών του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη Στυλιανίδη στην Τουρκία όπου αποφασίστηκε να μιλάνε αν προκύψει «πρόβλημα», κάτι που προφανώς στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ή κόντεψε να υπάρξει, παρά το γεγονός πως επίσημα το Λιμενικό θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και κάνει λόγο για ήσσονος σημασίας περιστατικό.

Γενικά αυτή την περίοδο τουρκικές ακταιωροί εμφανίζονται και παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρώντας να διώξουν τους Ελληνες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους τούρκους ψαράδες που επιχειρούν να μπουν σε ψαρότοπους λόγω της… τσιπούρας.

Ο ακήρυκτος αυτός «πόλεμος της τσιπούρας» είναι λίγο – πολύ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενταγμένος στο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και μπορεί το Σάββατο στα Ιμια να μην υπήρχαν κοντά ψαράδες σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Λιμενικού, ωστόσο αυτό δεν σταματά την τουρκική ακτοφυλακή από το να κινείται ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο χωρίς να αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα…

Παρόμοιο περιστατικό

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές εκτός από τα Ιμια υπήρχε και ένα «παρόμοιο» περιστατικό στην Κω όπου τουρκική ακταιωρός προσέγγισε την οριογραμμή αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού, παρέμεινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο περιστατικό στα Ιμια αλλά και την πρόσφατη προκλητική στάση της Τουρκίας να θέσει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών από τη Θάσο έως το Καστελλόριζο αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δηλώνοντας: «Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς.

Αντί η κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Καλούμε την κυβέρνηση να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί».

Το δεδομένο, όπως έχουμε γράψει στα «ΝΕΑ», είναι πως, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την ώρα που οι παραβιάσεις στον αέρα επί της ουσίας σταμάτησαν, το 2023, οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα συνεχίστηκαν αυξανόμενα και το περασμένο έτος.

Ολο το 2022, τα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής σημείωσαν 1.581 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων και τη χρονιά που μας πέρασε όντας πιο «δραστήριοι» 1.642 παραβιάσεις.