Μια ακόμη δυσάρεστη μέρα στην Ευρωβουλή χθες για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, της γνωστής μας LIBE, που είχε ασχοληθεί εκτενώς και με το θέμα των υποκλοπών. Στη χθεσινή ατζέντα ήταν το ναυάγιο στην Πύλο και είχαν κληθεί για ακρόαση εκπρόσωποι της Frontex, της Κομισιόν (DG Migration), η ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Εμιλι Ο’ Ράιλι και ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης. Που ήταν λάβρος, ενώ φρόντισε κιόλας να… προειδοποιήσει τους ευρωβουλευτές της LIBE ότι μπορεί να κατηγορηθούν για «δυσφήμηση του ελληνικού κράτους» – παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε όσα έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη εις βάρος όσων ψήφισαν το ψήφισμα για το κράτος δικαίου.

Οι έρευνες που δεν γίνονταν

Ο Ποττάκης αφηγήθηκε πως αποφάσισε να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο που κόστισε πάνω από 600 ζωές, επειδή η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αρνήθηκε δύο φορές να κάνει οποιαδήποτε σχετική εσωτερική έρευνα και πειθαρχικό, ενώ πρόσθεσε επίσης πως όταν ζήτησε στοιχεία από το Λιμενικό και το υπουργείο Μετανάστευσης, χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να λάβει απάντηση. Σχολίασε δε ότι πρώτη φορά καλείται να μιλήσει για το θέμα γιατί το ελληνικό Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί, δεν έχει λάβει ανάλογη πρωτοβουλία. Εγώ στο σημείο αυτό απλώς θα θυμίσω ότι είναι ο τρίτος επικεφαλής ελληνικής συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης Αρχής που εμφανίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής με σχόλια για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην άσκηση του έργου του.

Αναμένεται ευρωπαϊκό πόρισμα

Από την πλευρά της, η ευρωπαία Συνήγορος Ο’ Ράιλι ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 10 ημερών το γραφείο της θα δημοσιεύσει το πόρισμά της για το ναυάγιο. Και δεν αναμένεται να είναι θετικό. Οσο για τη Frontex, θυμίζω ότι έχει ήδη δημοσιεύσει την τελική έκθεσή της για το ναυάγιο, στην οποία επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στις ελληνικές Αρχές για τις ενέργειές τους στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ, όπως και ο Ποττάκης, τόνισαν ότι οι ελληνικές Αρχές δεν τους έδιναν στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Στις Βρυξέλλες για τα Τέμπη

Λίγες ώρες μετά, σε μια άλλη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, μια άλλη τραγωδία, αυτή των Τεμπών, ξεδιπλωνόταν μέσα από τα λόγια των συγγενών των θυμάτων της, που κλήθηκαν, μαζί με νομικούς, σε μια ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου. Περιττό να σας πω ότι οι αφηγήσεις των συγγενών ήταν συγκλονιστικές. Σημειώνω απλώς ότι εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες και ο Στέφανος Κασσελάκης, για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη και δεσμευόμενος ότι δεν θα ξεχαστεί το αίτημα της δικαίωσης των νεκρών και των δικών τους ανθρώπων.

Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ

Καθώς η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη είναι σε εξέλιξη και κοντεύει και η συμπλήρωση του ενός έτους από το δυστύχημα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική, Μιλένα Αποστολάκη, Γιώργος Νικητιάδης και Απόστολος Πάνας, ζήτησαν χθες από τον Κώστα Τασούλα να διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου (ημέρα της θλιβερής «επετείου») ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στην οποία να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, να εκφωνηθούν από το προεδρείο τα ονόματα των θυμάτων και να φωταγωγηθεί το κτίριο με συγκεκριμένη αναφορά στην τραγωδία.

Σαμποτάζ με… άδεια αντιπρύτανη;

Ακόμη και τα σοβαρότερα θέματα στη χώρα αυτή μπορούν εύκολα να αποκτήσουν μια νότα γκροτέσκ. Ομολογώ ότι αυτό σκεφτόμουν καθώς πληροφορήθηκα τον χαμό που γίνεται με την υπόθεση του συμβολικού «σαμποτάζ» στον σέρβερ που διέκοψε τη Δευτέρα τις διαδικτυακές εξετάσεις στο ΕΚΠΑ. Θυμίζω ότι έχει κηρυχθεί ΕΔΕ από την πρυτανεία και έχει ήδη τεθεί σε αργία ένας διοικητικός υπάλληλος που δήλωσε δημόσια ότι συμμετείχε στην ενέργεια. Χθες, όμως, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Παντελής Βαϊνάς, που ήταν παρών, υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και υπάλληλοι έλαβαν το «πράσινο φως» από έναν αντιπρύτανη, τον Ευστάθιο Ευσταθόπουλο. «Υπήρξε μια διαπραγμάτευση με τον αντιπρύτανη Ευσταθόπουλο για να κλείσει για συμβολικούς λόγους για λίγη ώρα ο σέρβερ. Το δέχθηκε ο κ. Ευσταθόπουλος και έκανε διακοπή του σέρβερ εξ αποστάσεως», είπε, τονίζοντας δε ότι «δεν θα είχαμε κάνει τίποτα» αν τους είχε πει όχι.

Η διάψευση

Ο Ευσταθόπουλος, από τη μεριά του, έξαλλος διέψευσε τη μαρτυρία αυτή, ενώ τόνισε ότι ανήκει και σε αυτούς που θα διεξαγάγουν την ΕΔΕ για το περιστατικό. «Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού», δήλωσε, και προειδοποίησε πως αν ο συνδικαλιστής δεν ανακαλέσει «είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη».