Το απόγευμα της Τρίτης, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο αφότου εξερράγη η «βόμβα» ότι ο βασιλιάς έχει καρκίνο, το νέο που μονοπωλούσε τα περισσότερα βρετανικά μίντια και κυκλοφορούσε εν ριπή οφθαλμού ως «έκτακτη είδηση» με ειδοποιήσεις στα κινητά ήταν ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι «δεν σκοπεύουν να συναντηθούν». Εντάξει, κι άλλα αδέρφια είναι τσακωμένα, δεν γίνονται όμως πρωτοσέλιδο.

Οι γιοι του Καρόλου, όμως, γίνονται. Τα μέσα ενημέρωσης της Γηραιάς Αλβιώνος – όχι μόνο τα σκανδαλοθηρικά – έχουν πραγματική εμμονή μαζί τους. Μια εμμονή που έχει και εμπορική διάσταση: οι ειδήσεις για την τοξική σχέση των δύο βασιλικών αδελφών αποφέρουν απείρως περισσότερα «κλικ» (και διαφημιστικά έσοδα) από ό,τι εκείνες για τον παραπαίοντα βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ή τον πιθανό διάδοχό του Κιρ Στάρμερ.

Η τελευταία φορά που ο Χάρι εμφανίστηκε στο πλευρό των Ουίνδσορ ήταν στη στέψη του βασιλιά, τον περασμένο Μάιο. Μετά την τελετή, είχε αναχωρήσει αμέσως για την Καλιφόρνια, όπου ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Η τωρινή επιστροφή του (για 25 ώρες) στα πάτρια εδάφη πυροδότησε εικασίες ότι ο δούκας του Σάσεξ θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις κάκιστες – σχεδόν εχθρικές – σχέσεις του με τον αδελφό του, πρίγκιπα της Ουαλίας. Ωστόσο, γρήγορα έγινε γνωστό ότι ο Ουίλιαμ, η σύζυγος του οποίου Κέιτ αναρρώνει από σοβαρή επέμβαση στην κοιλιά, «δεν είχε στα σχέδιά του» να δει τον Χάρι.

Οι φήμες ότι τα δύο αδέλφια δεν τα πηγαίνουν καλά κυκλοφορούσαν ήδη από το 2018. Σήμερα, είναι, ουσιαστικά, δύο ξένοι. Αιτία είναι οι δημόσιες «καταγγελίες» στις οποίες έχει προβεί ο Χάρι εναντίον της οικογένειάς του στη συνέντευξή του στην Οπρα Γουίνφρεϊ το 2021, στο ντοκιμαντέρ στο Netflix την επόμενη χρονιά, και στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ρεζέρβα» που κυκλοφόρησαν πέρυσι.

Μεταξύ άλλων, εκτόξευσε κατηγορίες για ρατσισμό, υποστηρίζοντας ότι δύο υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας έκαναν ανάρμοστα σχόλια για το χρώμα του δέρματος του Αρτσι, του γιου του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. Σε βιβλίο του, ο δημοσιογράφος Ομιντ Σκόμπι υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόσωπα είναι η Κέιτ και ο βασιλιάς Κάρολος. Κατά τον ίδιο, ο Ουίλιαμ αγνόησε τα μηνύματα που του έστειλε ο Χάρι την ημέρα που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Διατυπώθηκαν, επίσης, ισχυρισμοί ότι ο Ουίλιαμ εξουσιοδότησε συμβούλους του να διαδώσουν αρνητικές ιστορίες για τους Σάσεξ και ότι το παλάτι του Κένσινγκτον είπε ψέματα για να καλύψει τον Ουίλιαμ έπειτα από δημοσιεύματα ότι έκανε μπούλινγκ στον Χάρι με σκοπό να τον εκδιώξει από το παλάτι. Τελικά, ο δούκας του Σάσεξ παραιτήθηκε από την ιδιότητα του «εργαζόμενου μέλους» της βασιλικής οικογένειας το 2020 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του.

Ο Χάρι ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι ο πατέρας του ζήλευε τη Μέγκαν και την Κέιτ, ότι δεν τον αγκάλιασε όταν του ανακοίνωσε ότι η μητέρα του, Νταϊάνα, πέθανε, και ότι ο βασιλιάς «δεν ήταν φτιαγμένος» για να μεγαλώσει μόνος του δύο παιδιά. Επιπροσθέτως, κατηγόρησε τον Ουίλιαμ ότι άσκησε σωματική βία και τον πέταξε στο πάτωμα κατά τη διάρκεια ενός καβγά με μήλον της έριδος τη Μέγκαν, ότι τον κορόιδευε για τις κρίσεις πανικού που βίωνε και ότι, μαζί με την Κέιτ, τον παρότρυνε να φορέσει ναζιστική στολή σε ένα πάρτι. Σύμφωνα με τον Χάρι, ο Κάρολος παρακάλεσε – εις μάτην – τους γιους του να τα ξαναβρούν μετά την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου, τον Απρίλιο 2021: «Σας παρακαλώ, παιδιά. Μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια δυστυχισμένα».

Μετά τη διάγνωση του πατέρα τους με καρκίνο, ορισμένα μίντια υποστήριξαν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο αδελφών μπορεί να γεφυρωθεί. Ωστόσο, η είδηση ότι δεν επρόκειτο να συναντηθούν, προκάλεσε απογοήτευση. Ο Τζο Λιτλ, διευθυντής του περιοδικού «Majesty» (δηλαδή… «Μεγαλειότης»), ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι επιχειρήθηκε επαναπροσέγγιση». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «οι ελπίδες για αναθέρμανση των αδελφικών σχέσεων είναι απλώς μιντιακές εικασίες».

Ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτζουίλιαμς έκανε λόγο για «πολύ βαθύ ρήγμα με κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης» μεταξύ του Ουίλιαμ και του Χάρι, αλλά και μεταξύ του Χάρι και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά. «Οι σχέσεις τους βρίσκονται στη βαθιά κατάψυξη. Ο Ουίλιαμ δεν εμπιστεύεται τον Χάρι. Πιστεύει ότι τον πρόδωσε», τόνισε. Πρόσθεσε, όμως, ότι, «όπως συμβαίνει σε πολλές οικογένειες, όταν πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που απειλεί τη ζωή ενός μέλους της, μπορεί να ξανασμίξουν αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους».

Εκτίμησε δε ότι ο Χάρι θα δώσει προτεραιότητα «σε κάποια μορφή συμφιλίωσης» με τον πατέρα του, αλλά θα είναι δύσκολο για την οικογένεια να παραβλέψει το γεγονός «ότι η εμπιστοσύνη τους προς τον Χάρι έχει διαρραγεί». Κατά τους «Τάιμς», υπάρχει ένας κοινός φίλος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο αδελφών: ο Μαρκ Ντάιερ, πρώην βασιλικός σταβλάρχης, ο οποίος συμβούλευε και στήριζε τους δύο πρίγκιπες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα. Η ελπίδα στα ανάκτορα είναι ότι μια κάποια συμφιλίωση θα επιτευχθεί όσο προχωρά η θεραπεία του Καρόλου. Πολλοί θυμίζουν ότι κάποτε – αργά ή γρήγορα – ο Ουίλιαμ θα γίνει βασιλιάς και τότε η «έχθρα» με τον αδελφό του – αν εξακολουθεί να υφίσταται – θα κυριαρχεί ακόμη πιο έντονα στα πρωτοσέλιδα…