Τα τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση για τις δυνατότητες και το βεληνεκές που έχουν οι πύραυλοι Tayfun. Ενδεικτική της επαναφοράς του ζητήματος είναι η συζήτηση μεταξύ του Τζοσκούν Μπασμπούχ και παρουσιάστριας του CNN Turk.

H αφορμή της επανέναρξης της συζήτησης αυτής είναι η υπογραφή των συμβάσεων για την παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους TAYFUN, των αντιαεροπορικών πυραύλων πολύ μικρού βεληνεκούς SUNGUR, των αντιαρματικών πυραύλων KARAOK και των κατευθυνόμενων ρουκετών TRG-230.

Ο διάλογος

Καλεσμένος σε εκπομπή στο CNN Turk, ήταν ο στρατιωτικός αναλυτής, Τζοσκούν Μπασμπούγ, ο οποίος ανέλυσε τις δυνατότητες που έχει ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun, ενώ ανέφερε ότι ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και δοκιμαστικές βολές.

Η στιχομυθία μεταξύ αναλυτή και παρουσιάστριας εξελίχθηκε ως εξής:

Παρουσιάστρια CNN TURK: Θα μπορούσατε να μας πείτε το τι είναι ο Τayfun;

Τζοσκούν Μπασμπούγ, στρατιωτικός αναλυτής: «Αυτός είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος για τον οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Όπως θυμάστε , και τότε πάλι κάναμε μαζί εκπομπή, είχαμε συζητήσει τον φόβο που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα η πρώτη δοκιμαστική του βολή».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή έχει βεληνεκές 480 χιλιόμετρα και προκαλεί καταστροφή.

Μπασμπούγ: Ναι είναι βαλλιστικός πύραυλος. Βλέπουμε και τις εικόνες απο την εκτόξευση τους. Αυτή είναι η εκτόξευση απο την Σινώπη. Σκεφτείτε κι αν η εκτόξευση γίνει απο την Αδριανούπολη.

Δημοσιογράφος: Θα πλήξουμε την απέναντι πλευρά.

Μπασμπούγ: Σκεφτείτε ποια σημεία θα πλήξουμε.

Δημοσιογράφος: Αν τον εκτοξεύσουμε απο τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα.

Μπασμπούγ: Nα υπενθυμίσουμε είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος και ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και νέες δοκιμαστικές βολές.

Δείτε το βίντεο