Καρέ – καρέ βλέπουν τα βίντεο που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής από την οδό Σταδίου, όπου σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι έμπειροι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο οπτικό υλικό, τόσο από την ώρα της έκρηξης, όσο και τις προηγούμενες ημέρες.

Στο υλικό αυτό αναζητούν κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο δραστών που σταμάτησαν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας και άφησαν την τσάντα που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι οι δράστες ή πιθανοί συνεργοί τους είχαν κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις τις προηγούμενες από το χτύπημα ημέρες, με τους αστυνομικούς να αναζητούν τα στοιχεία που θα τους φέρουν πιο κοντά στη σύλληψή τους.

Ψάχνουν το χώρο – γιάφκα

Από τις κινήσεις των υπόπτων, οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το πιθανό δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες, με σκοπό να φτάσουν στο σημείο που ξεκίνησαν.

Όπως τονίζουν στη λεωφόρο Κατεχάκη, θα αναζητήσουν κάθε πιθανό πλάνο από κάμερες ασφαλείας για να καταφέρουν να βρουν τη γιάφκα των τρομοκρατών.

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. μελετούν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους για τις νέες τρομοκρατικές ομάδες – την «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» όπως ανέφερε το άτομο που έκανε τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τη βόμβα στο υπουργείο Εργασίας- για να «βρουν» πιθανή σύνδεση με αντίστοιχες ομάδες του παρελθόντος και ποινικούς που ίσως τους έχουν βοηθήσει στην ανεύρεση οπλισμού.

Ειδικά η ενέργεια του Σαββάτου χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ «επαγγελματική», από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης.

Για το λόγο αυτό προκλήθηκε «τέλεια» έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Νέο χτύπημα πριν την προκήρυξη;

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται εν αναμονή της προκήρυξης από την οργάνωση που θα αναλάβει (και επίσημα) την ευθύνη για την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν με αγωνία το ύφος της προκήρυξης, καθώς και αν θα έχει ομοιότητες ή κοινά σημεία με την αντίστοιχη για το αποτυχημένο χτύπημα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Τότε η πρωτοεμφανιζόμενη «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» είχε εκτοξεύσει ευθείες απειλές εναντίον αστυνομικών. «Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόμενη» έγραφε ο συντάκτης της προκήρυξης, δείχνοντας τη θέληση της νέας γενιάς τρομοκρατών.

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζουν ότι καθυστερεί η ανάληψη ευθύνης, υπάρχουν οι πιθανότητες να προηγηθεί και νέο χτύπημα -ίσως και με άλλα χαρακτηριστικά.