Είναι λογικό το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να προκαλεί συζητήσεις και οι δημοσκόποι να προσπαθούν να καταγράψουν τι πιστεύει η ελληνική κοινωνία, πλην όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πολλά άλλα σημαντικότερα. Στη δημοσκόπηση της Μarc π.χ. καταγράφεται μια βουβή, αλλά τεράστια απογοήτευση για αυτό που ονομάζεται «κυβερνητικό έργο». Στην ερώτηση «Ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;» το 44% απαντάει «η ακρίβεια». Δεύτερη, αλλά ανάλογη απάντηση είναι «η οικονομία» – τη δίνει το 23%. Το 73% των ερωτηθέντων έχει αρνητικές εντυπώσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του εφιάλτη του πληθωρισμού. Το 68,2% πιστεύει πως τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ανεπαρκή.

Οσοι απαντούν στις δημοσκοπήσεις δίνουν στην κυβέρνηση κακό βαθμό και σε άλλα πολλά. Το 77% βλέπει ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Το 70% δηλώνει δυσαρέσκεια για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας. Και το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει πως «η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση», ενώ το 35% ότι τα πράγματα πάνε καλά. Αυτό λογικά θα είναι και το ποσοστό της ΝΔ στις επόμενες ευρωεκλογές: η χαλαρή ψήφος θα γίνει λόγος για να σταλούν μηνύματα και από τους ψηφοφόρους της, μέρος των οποίων άλλωστε συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβερνητική πολιτική. Στην Ελλάδα ζουν κι αυτοί.

Η δημοσκοπική εικόνα προφανώς και δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση: το πρόβλημά της είναι ότι για τα σοβαρά προβλήματα δεν έχει λύσεις. Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις: όσες κατηγορούνται για αισχροκέρδεια προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και δεν πληρώνουν τίποτα – κι αν όμως πληρώσουν κάτι, είναι αμφίβολο αν υπάρχει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή. Σημαντική παρέμβαση θα αποτελούσε το να υπήρχε μια σοβαρή πριμοδότηση της συνέπειας των φορολογούμενων – αν π.χ. κάτι έπαιρναν πίσω από όσα πληρώνουν ή αν υπήρχε κάποια ανταμοιβή όσων πλήρωναν τα δάνειά τους αντί να κοροϊδεύουν όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, αλλά η κυβέρνηση προτιμά επιδοματικές πολιτικές και άλλα ανάλογα που δεν αποδίδουν τίποτα. Εξίσου αναποτελεσματικές είναι οι ασταμάτητες αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και οι κατά καιρούς διακηρύξεις που αφορούν τον τομέα της υγείας: η απογοήτευση του κόσμου το μαρτυρά.

Η δική μου εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση κάνει απλά επικοινωνιακά τρικ για να αποσπάσει την προσοχή από τα σημαντικά. Δημιουργεί το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κλείνει τα γήπεδα για να δείξει ότι αντιμετωπίζει τη βία, χρησιμοποιεί ακόμα και το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων μάλλον για έναν κοινωνικό αποπροσανατολισμό, αφού επί της ουσίας δεν προχωράει τίποτα. Αλλά η αληθινή κατάρα της χώρας είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση ικανή να εκφράσει τη βουβή δυσαρέσκεια κάνοντας προτάσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε εκδρομές στις Σπέτσες, το ΚΚΕ χαίρεται με τις πορείες και τις καταλήψεις, τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ προτιμούν να λειτουργούν ως φορείς ενός παράξενου θεσμικού σκοταδισμού. Και το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει ευχαριστημένο με το ελάχιστο της αύξησης των ποσοστών του ενώ θα έπρεπε να εκφράζει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Γιατί; Η υποψία μου είναι πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Ισως γιατί για τομείς όπως η ακρίβεια, η δημόσια τάξη, η υγεία, η παιδεία δεν έχει να πει το παραμικρό.

Κι έτσι ένα μήνα συζητάμε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σαν όλη η χώρα να είναι μέλος μιας ειδική σελίδας στο Facebook. Οπου διάφοροι συνωστίζονται για να τσακωθούν διαδικτυακά μεταξύ τους για πολλά που δεν τους αφορούν καν…