Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν  τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ηγήθηκαν της έρευνας που οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για τις δολοφονίες ηγετικών μελών της «Greek Mafia»,καθώς στον απόηχο της δολοφονίας του Βαγγέλη Ζαμπούνη, φαίνεται πως άνοιξαν στόματα μελών των αντιμαχόμενων ομάδων, που είχαν ήδη χαρτογραφηθεί από τις αρχές.

Η σειρά δολοφονιών και άλλων μαφιόζικου τύπου χτυπημάτων φέρεται να οφείλεται στον ανταγωνισμό των δύο εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας, με προεκτάσεις και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τα δύο άτομα που συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης σε Ασπρόπυργο (39χρονος) και Θεσσαλονίκη (21χρονος) φαίνεται πως αποτελούν κομμάτι μεγαλύτερης οργάνωσης που συνδέεται με ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. θέλει τα γεγονότα να συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια εικόνα πολέμου με εκατέρωθεν χτυπήματα μεταξύ των δύο οργανώσεων. Οι ιθύνοντες της «Greek Mafia» φαίνεται πως είχαν μπλέξει σε «ξένα χωράφια» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, γεγονός που έφερε τη δολοφονία Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας στις 25 Απριλίου 2022.

Ανταποδίδοντας το χτύπημα, ο Βασίλης Ρουμπέτης (που είχε στο μεταξύ αναλάβει επικεφαλής) φέρεται να οργάνωσε δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά των μελών της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο τον Απρίλιο του 2023. Η δεύτερη θεωρείται βέβαιο πως είχε στόχο τον 39χρονο συλληφθέντα, ο οποίος όμως γλίτωσε. Οι αποτυχημένες αυτές απόπειρες φαίνεται να οδήγησαν στη διπλή δολοφονία Ρουμπέτη – Μουζακίτη 40 ημέρες αργότερα (7 Ιουνίου 2023) και στις δύο εμπρηστικές επιθέσεις που ακολούθησαν, στο βενζινάδικο συγγενικού προσώπου του Σκαφτούρου στον Ασπρόπυργο (10 Ιουνίου 2023) και στην αποθήκη εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων (16 Ιουνίου 2023).

Η ίδια οργάνωση ήταν υπεύθυνη και για την απόπειρα δολοφονίας Μαυρόπουλου στην Πιερία τον Ιούλιο του 2023. Πιθανολογείται ότι ο Μαυρόπουλος, ο οποίος παλιότερα (2011-2012) είχε συνυπάρξει σε συμμορία στο Κίεβο με τον 39χρονο συλληφθέντα και ένα ακόμη ταυτοποιημένο μέλος της εξαρθρωθείσας οργάνωσης, βοήθησε τα μέλη της «Greek Mafia» στις επιθέσεις του περασμένου Απριλίου.

Οι δύο συλληφθέντες είναι έλληνες πολίτες ηλικίας 39 και 21 ετών, με τον πρώτο να έλκει την καταγωγή του από τη Γεωργία. Εχουν ταυτοποιηθεί ακόμα πέντε μέλη της οργάνωσης, με δύο εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Ο ένας, γεωργιανής καταγωγής, κρατείται στη Λάρισα και συνελήφθη στην προσπάθειά του να βγει από τη χώρα με πλαστή ταυτότητα Αρμενίας.

Ο δεύτερος, αλβανικής καταγωγής, κρατείται στο Μαυροβούνιο, όπου συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο για παράνομη κατοχή όπλων. Πρόκειται για νεαρό που φέρεται να είχε εκτελεστικό ρόλο στα «χτυπήματα» της οργάνωσης και συγκεκριμένα στις εμπρηστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2023. Οι υπόλοιποι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες παραμένουν ελεύθεροι και τουλάχιστον δύο εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Εχει συλληφθεί επίσης ένας συγγενής του 21χρονου από την Περαία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως δεν είναι ενεργό μέλος της οργάνωσης.

Αποτυπώματα και λάθη

Το κλειδί για να «δέσει» η υπόθεση ήταν η ταυτοποίηση αποτυπώματος που βρέθηκε στη μηχανή που είχε χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του Σκαφτούρου. Το DNA του ίδιου ατόμου βρέθηκε σε αυτοκίνητο μάρκας Peugeot που χρησιμοποιήθηκε σε προπαρασκευαστική ενέργεια για τη δολοφονία Ρουμπέτη – Μουζακίτη στον Κορυδαλλό στις 7 Ιουνίου 2023 και κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο τον Μάιο του 2023.

Ο χώρος όπου βρέθηκε το εν λόγω όχημα είναι πλυντήριο αυτοκινήτων που συνδέεται άμεσα με τον 39χρονο συλληφθέντα. Στην ταυτοποίηση των δραστών συνέβαλαν επίσης στοιχεία που αντλήθηκαν από τις αστυνομικές έρευνες, όπως τα στίγματα τηλεφώνων που ήταν υπό παρακολούθηση τον περασμένο Απρίλιο και τα οποία έφταναν μέχρι την… Οδησσό.

Από το μέγεθος των οργανώσεων και τη μεταξύ τους θανάσιμη διαμάχη καθίσταται σαφές πως τα χρηματικά μεγέθη που διακυβεύονται στην υπόθεση είναι πολύ μεγάλα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, στην υπόθεση εμπλέκεται και εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βαρύ κατηγορητήριο

Εννέα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα είναι ο ποινικός απολογισμός για τους τρεις συλληφθέντες που φέρονται μέλη της «Greek Mafia».

Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του 39χρονου και του 21χρονου.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αξιόποινες πράξεις για  ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοφορία, εμπρησμό, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών.

Ο τρίτος συλληφθείς βαρύνεται μόνο με τα πλημμελήματα της λαθρεμπορίας και της παράνομης οπλοκατοχής και δεν φέρεται να έχει εμπλοκή στις δολοφονίες. Σε κατ’ οίκον έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν γεμιστήρες από Καλάσνικοφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τους συγκατηγορουμένους του.