Αυστηρή εντολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας για παραγωγή έργου έδωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την πρώτη συνάντηση μαζί τους στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεδομένου δε, πως από σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για τις διοικήσεις επτά Υγειονομικών Περιφερειών και την ερχόμενη Δευτέρα για την επιλογή της επόμενης στρατιάς διοικητών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στοίχημα είναι να μην μείνει στο μεσοδιάστημα «ακυβέρνητο» το ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ημερίδας, που σημειωτέον διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, τα εξής: «Δεν έχω την αυταπάτη ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα ως διά μαγείας. Ούτε ότι μπορούμε να φτιάξουμε το ιδανικό σύστημα. Οι συμπολίτες μας δικαιούνται να ζητάνε πάντα το κάτι παραπάνω και εμείς υποχρεούμαστε πάντα να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε ό,τι το ανθρωπίνως μεγαλύτερο και καλύτερο ζητούν».

Και πρόσθεσε με νόημα πως η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους δεν θα δείξει ανοχή σε δυσλειτουργίες που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ασθενούς, «τσαλακώνοντας» την ήδη υποβαθμισμένη – σε κάποιες περιπτώσεις – εικόνα του ΕΣΥ. Συνεπακόλουθα, ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων του προς τους διοικητές των νοσοκομείων είναι να συρρικνωθούν οι αναμονές στις εφημερίες, ενώ υπογραμμίστηκε και η προειδοποίηση πως το παραγόμενο έργο τους θα αξιολογείται ανά μήνα. Δεν παράλειψε, δε, να αναφερθεί και στις ξαφνικές εφόδους που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει περιθώριο… χαλάρωσης.

Στόχος οι δαπάνες

Αναγνωρίζοντας δε, πως πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο καθώς τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των νέων διοικήσεων στο ΕΣΥ, ο Α. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στο ακροατήριό του τόνισε πως «ουδείς μπορεί να σας διασφαλίσει σήμερα τον επαναπροσδιορισμό σας». Συνεπώς, «εάν αισθάνεται κάποιος τόσο μεγάλη απογοήτευση που δεν μπορεί να συνεχίσει, να μου το πει σήμερα, να παραιτηθεί και να ορίσω μεταβατική διοίκηση. Οσοι αποφασίσετε να μείνετε, μένετε με τον όρο να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό μέχρι και την τελευταία ημέρα», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διαδικασία της μηνιαίας αξιολόγησης της διοίκησης του ΕΣΥ στο μικροσκόπιο των… τεχνοκρατών στην οδό Αριστοτέλους εκτός από πρακτικά καθημερινά ζητήματα – όπως είναι οι αναμονές των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών –θα μπαίνουν και οι δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Εχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν», επεσήμανε ο Α. Γεωργιάδης. Παράλληλα όμως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – στην ημερίδα συμμετείχαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί  Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς επίσης και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη – ανέπτυξε και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.