ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ

Σημαίνει SOS για την Ακροδεξιά

Το ακροδεξιό κόμμα AfD σχεδιάζει να μετατρέψει τη Γερμανία σε ένα αυταρχικό κράτος παρόμοιο με τη Ρωσία, προειδοποίησε χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της χώρας, υποστηρίζοντας εμμέσως τις εκκλήσεις για απαγόρευση του κόμματος. Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου αποκαλύφθηκε ότι μέλη του AfD συζήτησαν τις μαζικές απελάσεις μεταναστών και Γερμανών, ο Χάμπεκ είπε ότι ο κίνδυνος που θέτει το κόμμα για τη δημοκρατία έχει υποτιμηθεί σοβαρά. Εδώ και έξι βράδια χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του AfD στους δρόμους των γερμανικών πόλεων, ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα.

Ο Χάμπεκ φάνηκε να υποστηρίζει τις εκκλήσεις αυτές, τονίζοντας παράλληλα τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης αν αποτύγχανε. «Η ζημιά που θα προκαλούσε μια αποτυχημένη προσπάθεια θα ήταν τεράστια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν υπάρχει προσφυγή, θα πρέπει να σταθεί 100% στο δικαστήριο», είπε ο πολιτικός των Πράσινων στο περιοδικό «Stern», προσθέτοντας: «Θα ήταν πολύ καλύτερα να ηττηθεί το AfD δημοκρατικά στις κάλπες».

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

Η ασέβεια της προέδρου της Κομισιόν

Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν χθες την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αποχώρησή της στη μέση μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης κατά την οποία ρωτήθηκε για την αμφιλεγόμενη απόφασή της, τον περασμένο μήνα, να εκταμιεύσει κονδύλια της ΕΕ προς την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. «Η πρόεδρος της Επιτροπής –όπως κάνει πάντα– ακούει τον πρώτο γύρο ομιλητών και μετά εξαφανίζεται. Το θεωρώ απόλυτη ασέβεια», είπε η ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Βελντ, από την κεντρώα ομάδα Renew Europe.

Η Φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της υπερασπίστηκε την αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία πριν απ’ τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Ορμπαν δεν το ενέκρινε αλλά βγήκε από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Πολλοί τότε κατηγόρησαν την Κομισιόν ότι έδωσε τα χρήματα στον Ορμπαν για να μην ασκήσει βέτο, κάτι που δεν συνάδει με τις αρχές της ΕΕ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΕΪΤ

Από το Μπάκιγχαμ στο νοσοκομείο

Ανησυχία για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας προκλήθηκε χθες, ημέρα κατά την οποία έγιναν δύο ανακοινώσεις για προβλήματα υγείας. Αρχικά έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον νοσηλεύεται έπειτα από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα και δεν προβλέπεται να επιστρέψει στα καθήκοντά της πριν από το Πάσχα. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, που έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της τα Χριστούγεννα, «αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες, προτού επιστρέψει στο σπίτι της για να συνεχίσει την αποθεραπεία της», όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα μεταβεί στο νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση έπειτα από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Εκπρόσωπος του Παλατιού  δήλωσε: «Οπως χιλιάδες άλλοι άνδρες κάθε χρόνο, ο βασιλιάς πάσχει από διογκωμένο προστάτη. Θα μεταβεί στο νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα για επέμβαση. Οι δημόσιες υποχρεώσεις του θα αναβληθούν για μια σύντομη περίοδο ανάρρωσης».