Σεισμός σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ισικάουα της Ιαπωνίας (η φωτογραφία επάνω απεικονίζει δρόμο μετά τον σεισμό της πρωτοχρονιάς), έντασης κάτω των 5 βαθμών της επτάβαθμης κλίμακας και δεν εκδόθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι.

Η κυβέρνηση της χώρας πάντως, εξέδωσε προειδοποίηση για επικείμενο σεισμό λίγο πριν, καλώντας τους πολίτες να καλυφθούν και να μείνουν ψύχραιμοι.

5.0 earthquake, 16 km WSW of Anamizu, Japan. Jan 16 9:42:16 UTC (13m ago, depth 10km). https://t.co/rVBAx18hY9

— Earthquakes (@NewEarthquake) January 16, 2024

Προειδοποίηση πριν τον σεισμό

Η ίδια προειδοποίηση είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες, στον μεγάλο σεισμό των 7,6 ρίχτερ που ταρακούνησε την πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία. Οι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους επίσημη προειδοποίηση, ενώ μέσα μεταφοράς σταμάτησαν αυτόματα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Ο σεισμολόγος έκανε μάλιστα λόγο για «μοναδική εμπειρία»: «Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά», «τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η προειδοποίηση για τον σεισμό «λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα. Αυτό είναι μία τεχνολογική πρόοδος η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και εφαρμόζεται με έναν τρόπο όποιος έχει γίνει ρουτίνα πλέον εδώ. Παράλληλα μέσα σε 3 λεπτά η κρατική τηλεόραση παρουσίασε την προειδοποίηση για το τσουνάμι, με χάρτες και με οδηγίες».

Πάνω από 200 οι νεκροί από τον σεισμό της πρωτοχρονιάς

Από τον σεισμό της πρωτοχρονιάς 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 102 αγνοούνται.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πάνω από χίλιες και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές ισχυρές, και προκάλεσε επίσης τσουνάμι ενός και πλέον μέτρου, επιφέροντας τον τραυματισμό 560 ανθρώπων, σύμφωνα με  δεδομένα των αρχών στη νομαρχία Ισικάουα, που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα από την καταστροφή.