Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, μετά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Star, η γραμμή της κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν σκληρή μα καθαρή – και σε εκείνο το μομέντουμ πίεζε το ΠΑΣΟΚ.

Ολα άλλαξαν την Παρασκευή με μια θυελλώδη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου διατυπώθηκαν ηχηρές ενστάσεις για την τακτική. Πιο χαρακτηριστική φέρεται η αποστροφή του Παύλου Πολάκη πως το όλο νομοσχέδιο θα είναι δύσκολο να το εξηγήσει στον κόσμο των κατοίκων των βουνών της Κρήτης, ενώ μια σειρά παραλλαγών στις διαφωνίες πάνω στην όλη στρατηγική εξέφρασαν και άλλα στελέχη.

Και οι γραμμές μπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο όταν το απόγευμα τη Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη έδωσε εξηγήσεις πως κανείς δεν θα διαγραφεί αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο (το ρεπορτάζ λέει για σαφώς συντονισμένη με το ηγετικό απαράτ κίνηση από μεριά της) αν και επανήλθε λίγο μετά ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με παρέμβασή του στα κοινωνικά δίκτυα, που επέμενε στην αρχική γραμμή δίδοντας την εικόνα αδειάσματος.

Ενδιάμεσα είχε υπάρξει προειδοποίηση προς τη μεριά Πολάκη από την ηγεσία – εδώ οι πληροφορίες διίστανται αφού άλλοι φέρουν τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να έκρουσε τον κώδωνα στον αψύ Σφακιανό και άλλοι πως το μήνυμα του πολέμου πήγε στον Παύλο Πολάκη μέσω τρίτου. Ο τελευταίος πάντως το κρίσιμο 48ωρο – δηλαδή την Παρασκευή και το Σάββατο – έμεινε σιωπηλός μετά την ΠΓ που είχε θέσει τις ζωηρές επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν τοποθετήθηκε καν στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, και δεν σήκωσε το γάντι όταν εισηγητικά το Σάββατο ο Κασσελάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στην ΚΕ και ενώπιον του όλου σώματος των στελεχών προέβη σε μια εκ νέου σαφή βολή προς τη μεριά του Πολάκη: «Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται». Ο Πολάκης δεν τοποθετήθηκε στην ΚΕ του κόμματος, διατηρώντας όμως την άποψή του για το όλο θέμα.

Διπλός προβληματισμός

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο περιθώριο της ΚΕ το Σάββατο κυρίως διατύπωναν τον όλο προβληματισμό τους για δύο θέματα: πώς κατάφερε αυτοκαταστροφικά το κόμμα τους να δανειστεί την εσωτερική δίνη της ΝΔ με αφορμή μάλιστα ένα νομοσχέδιο για διευθέτηση δικαιωμάτων. Πώς επίσης θα έμπαινε θέμα κομματικής πειθαρχίας στο κόμμα τους, για νόμο που θα φέρει άλλο κόμμα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προλάβει να καταθέσει τη δική του πρόταση για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία. Εδώ, πηγές που έχουν γνώση του όλου χώρου, έλεγαν πως για την πρόταση νόμου το κόμμα πάντως δεν διαβουλεύθηκε επαρκώς. Δεν έγινε καν συνεδρίαση της ΚΟ για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Πως την επιβολή κομματικής πειθαρχίας την έμαθαν από την τηλεόραση την Πέμπτη και κατά τη συνέντευξη του Κασσελάκη. Και πως σήμερα ειδικά για την παρένθεση μητρότητα εκφράζουν επιφυλάξεις περίπου δέκα βουλευτές του κόμματος.

Το βέρτιγκο που πυροδότησε και την κρίση με τον Πολάκη προσέθεσε νέο κύμα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου. Ο βουλευτής Χανίων έχει σήμερα εξέχουσα θέση στην κομματική δομή, ως συντονιστής των ΕΠΕΚΕ. Και επίσης ήταν εξ αυτών που στήριξαν τον Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής. Το όλο βέρτιγκο συμπληρώθηκε από τη μικρή υποχώρηση του Κασσελάκη – και στο σκωτσέζικο ντους στον Σφακιανό – στο κλείσιμο της ΚΕ χθες, όπου ανέφερε, σύμφωνα με πηγές, πως χωρίς τον Πολάκη και τον Μανώλη Καπνισάκη (διευθυντής του γραφείου του προέδρου) ο ίδιος δεν θα ήταν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.