Με πιστωτικές κάρτες και «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα θα γίνεται σύντομα η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Χθες, υπεγράφη η σύμβαση τεχνολογικής αναβάθμισης του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) ανάμεσα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και τον ανάδοχο του έργου HST AE, που είναι μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η αναβάθμιση του ΑΣΣΚ θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση τραπεζικών καρτών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ). Δηλαδή, οι επιβάτες θα μπορούν να ανοίγουν τις πύλες των μέσων μαζικής μεταφοράς με εισιτήριο… τη χρεωστική – πιστωτική τους κάρτα, ακόμα και αν είναι ενσωματωμένη, μέσω κάποιου app, στο κινητό τους τηλέφωνο. Το αναβαθμισμένο ΑΣΣΚ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναλύει τα δεδομένα μετακίνησης κάθε επιβάτη, ενώ η χρέωση στην τραπεζική του κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές που έχει κάνει, σύμφωνα με το φθηνότερο οικονομικό πακέτο του ΟΑΣΑ. Πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία θα απαιτήσει την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το e-ticket

H πρώτη φάση υλοποίησης του έργου θα ξεκινήσει από τα οχήματα των λεωφορειακών γραμμών Express του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, ενώ το σύνολο των εφαρμογών θα είναι διαθέσιμο στους επιβάτες έως το τέλος του 2024.

Η νέα «έξυπνη» δυνατότητα αναμένεται να μειώσει και τα λειτουργικά κόστη του ΟΑΣΑ, λόγω του περιορισμού της χρήσης του χάρτινου εισιτηρίου, το οποίο, αν και παρέχει τη δυνατότητα της επαναφόρτισης, συνήθως οι επιβάτες το «χτυπούν» και το πετούν.

Σήμερα, το κόστος του ΟΑΣΑ για την έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων ανέρχεται ετησίως σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Μέσω της αναβάθμισης του ΑΣΣΚ, το e-ticket του ΟΑΣΑ θα γίνει ακόμα πιο «έξυπνο», ανοίγοντας τον δρόμο για να εισέλθει η Αττική στην εποχή του Mobility as a Service (ΜaaS), που θα επιτρέπει τη διασύνδεση και με άλλες εφαρμογές κινητικότητας, όπως είναι αυτές των ταξί, των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών ποδηλάτων, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών κ.λπ.