Παραλείψεις αστοχίες και λάθη στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που πλήρωσαν με τη ζωή τους 104 άνθρωποι παραδέχθηκε στη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος ο οποίος μετά την εθνική τραγωδία προήχθη στη θέση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου.»

Με αυτά τα λόγια ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, άνοιξε τον κύκλο της απολογίας του.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες και επικαλούμενος συγκεκριμένες διατάξεις υποστήριξε πως δεν είχε ο ίδιος αρμοδιότητα για όσα τον έφεραν στο εδώλιο δείχνοντας προς την πλευρά του αρχηγού του Σώματος. Όπως είπε εκείνος δεν είχε αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα.

«Δεν ήταν αρμοδιότητα μου, δεν ασχολήθηκα και δεν μπορούσα να κάνω επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων. Η διαχείριση ασκείται πάντα υπό την έγκριση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος. Η διαχείριση τους ήταν ένα δύσκολο κομμάτι. Υπήρχαν αντιπυρικές (ζώνες) που είχαμε περισσότερα εναέρια αλλά μετά από την οικονομική κρίση των ετών 2011, δεν μπορούσε η χώρα μας να πάρει εναέρια μέσα» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Για τα πλωτά μέσα ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως «η εντολή και έγκριση δίνεται μόνο από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος» ενώ για την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων ο διοικητής σταθμού.

Ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε «λάθος» και την εκτροπή του ελικοπτέρου στη Motor Oil, η οποία είπε πως έγινε με εντολή αρχηγού.

«Δεν έπρεπε να γίνει εκτροπή. Θα μπορούσε να γίνει με άλλο μέσο. Αν ήμουν αρχηγός δε θα το έστελνα, θα έστελνα κάτι άλλο. Είναι προς τιμή Φωστιέρη που είπε πως του τηλεφώνησαν στελέχη της Μotor Oil. Από την πρώτη κατάθεσή μου ζήτησα κατάσταση εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων και φαίνεται με ποιον μιλάω. Από τη θέση που βρίσκεσαι καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Η απόφαση που πήρε ήταν αυτή. Το έκανε διότι ήθελε σε κάθε φωτιά τουλάχιστον να έχουμε ένα αξιόπιστο εναέριο» είπε ο κατηγορούμενος.

«Δεν είμαι σε πλήρη θέση να σας απαντήσω γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο»

Ο κ. Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για την εξέλιξη της φωτιάς τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ και έδωσε τη δική του απάντηση που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι σιωπηλοί παρακολουθούν τη διαδικασία που αφορά την απώλεια των οικογενειών τους και όσα οι ίδιοι βίωσαν και βιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο .

Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε σε ένα στάδιο νωρίτερα, μέσω των ΜΜΕ, ενημέρωση για την κατεύθυνση και την εξέλιξη της πυρκαγιάς; Οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να έχουν ενημέρωση είναι σίγουρο πως θα ήθελαν να φύγουν. Σε άλλους βγήκε σε καλό, σε άλλους σε κακό. Να ξέρει τι θα κάνει ο κόσμος.

Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε πλήρη θέση να σας απαντήσω γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το πυροσβεστικό σώμα έχει και γραφείο τύπου, έχει υπεύθυνο και επιλαμβάνεται πάντα με εντολή αρχηγού. Ίσως να βοηθούσε. Ίσως δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου.

Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε;

Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα μπορούσε να γίνει και από τους εκπροσώπους Γραφείου Τύπου και από την Πολιτική Προστασία. Και εγώ έχω μία οικογένεια με τρία παιδιά που υποφέρει. Μετά τη συνταξιοδότηση ξεχνιέσαι από πολλούς. Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος, να σας δώσω κάθε εξήγηση και διευκρίνηση. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψω. Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες. Είναι και αυτό που μου είπατε εσείς και δεν μου πέρασε από το μυαλό, ανατριχιάζω πραγματικά, γιατί δε δόθηκε Συνέντευξη Τύπου.

«Έμαθα για νεκρούς μετά τη συνέντευξη Τσίπρα»

Σε ο,τι αφορά τη γνώση του για τους πρώτους νεκρούς υποστήριξε όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη ότι εκείνος έμαθε διασταυρωμένα για καμένους ανθρώπους μετά το τέλος της συνέντευξης που δόθηκε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Εισαγγελέας : Πότε λάβατε γνώση για νεκρούς;

Κατηγορούμενος : Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο. Στις 23:00 (συνέντευξη) δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας τη συνέντευξη μετά τις 12 και 15 άκουσα όχι από την Πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του πρώην διοικητή ΕΣΚΕ, Ι. Φωστιέρη.