Μόνος του παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά από τη σημερινή (9/1) συνάντησή που είχε στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ  Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ επικράτησε ένταση κατά την επαφή των δύο ανδρών και επελέγη η λύση να εμφανιστεί μόνος του ο κ. Αντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου, κάτι πρωτοφανές στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

«Να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα»

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αλλά και στην «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πολιορκημένου από τον ισραηλινό στρατό θύλακα και συμπλήρωσε ότι, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει άδικα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί» τόνισε κ. Μπλίνκεν ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι, οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας μακροπρόθεσμα» και πρόσθεσε πως «ο απολογισμός για τους κατοίκους της Γάζας, ειδικά για τα παιδιά, είναι πολύ υψηλός».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισήμανε πως «Περισσότερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα» πρέπει να εισέλθουν στον θύλακα και να φτάσουν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, ενώ υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας.

«Ένταση κατά την επαφή των δύο ανδρών» μαρτυρούν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

«Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εκτοπιστούν εκτός της Γάζας. Ενημέρωσε, δε, ότι ο Νετανιάχου του είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί.