Η καλή είδηση ήρθε με το ξεκίνημα της χρονιάς. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2023, οι απασχολούμενοι – εργαζόμενοι στη Γερμανία έφτασαν τα 45,9 εκατομμύρια, αυξήθηκαν κατά 333.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ρεκόρ απασχόλησης από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, μία ευπρόσδεκτη είδηση στο πνεύμα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος αισιοδοξίας που απηύθυνε στους Γερμανούς. «Ποτέ δεν απασχολούνταν τόσες και τόσοι γυναίκες και άντρες στη Γερμανία, όσοι σήμερα. Αυτό είναι καλό για την ευημερία όλων μας, διότι έτσι μπορούμε να επενδύσουμε δυναμικά στο μέλλον. Καθεμία και καθένας είναι απαραίτητοι. Και αυτό δείχνει: Η εργασία αξίζει», έγραψε ο καγκελάριος στην πλατφόρμα Χ.

Η δεύτερη καλή είδηση ήρθε από τον κυβερνητικό εταίρο του Σολτς, τους Φιλελεύθερους (FDP). Στο εσωκομματικό τους δημοψήφισμα η πλειοψηφία των Φιλελευθέρων, 52,2%, τάχθηκε υπέρ της παραμονής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. «Το αποτέλεσμα είναι έκφραση της υπευθυνότητας έναντι της Γερμανίας και σαφής εντολή για διατήρηση του φιλελεύθερου προφίλ στο κυβερνητικό έργο», εκτίμησε ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Η πλειοψηφία ήταν οριακή, ωστόσο προφύλαξε τον Λίντνερ από μεγαλύτερες περιπέτειες για το υπόλοιπο της θητείας του στο κομβικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος της τετραετίας το φθινόπωρο του 2025.

Είναι αυτά αρκετά για να αναστραφούν οι κάκιστες επιδόσεις του καγκελάριου Σολτς και των κυβερνητικών κομμάτων στις δημοσκοπήσεις; Σίγουρα όχι. Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στο πρώτο μισό ημίχρονο της θητείας του υλοποίησε πάνω από το μισό κυβερνητικό πρόγραμμα. Επίδοση καθόλου κακή. Ωστόσο, η εικόνα των συνεχών ενδοκυβερνητικών διενέξεων, με τον καγκελάριο Σολτς σε ρόλο πυροσβέστη ανάμεσα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, οδήγησε στην ελεύθερη πτώση των ποσοστών τους, κυρίως των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σχεδόν δέκα μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το FDP επανήλθε στο όριο 5% μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Παραδόξως, το κόμμα των Πρασίνων αντέχει στον δημοσκοπικό κατήφορο των άλλων δύο εταίρων, μολονότι έχει κάνει και τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

Με το 2024 ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο της κυβερνητικής θητείας του Ολαφ Σολτς. Τη βάση για αυτό έθεσε η συμφωνία της τελευταίας στιγμής πριν απ’ τα Χριστούγεννα μεταξύ του καγκελάριου Σολτς, του πράσινου αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ και του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ για τον προϋπολογισμό του 2024. Με πρωτοφανή για τα γερμανικά δεδομένα καθυστέρηση θα εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει σειρά περικοπών και αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Τη νύφη θα πληρώσουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, όπως υπολογίζει το Ινστιτούτο γερμανικής Οικονομίας (IW). Οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ που έφτασαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου και αναμένεται να ξαναβγούν στους δρόμους, είναι έκφραση της δυσφορίας που πυροδοτεί η επιστροφή της Γερμανίας στη λιτότητα του «φρένου χρέους».

Την ώρα που εκτός συνόρων αρχίζει και πάλι η αγωνιώδης συζήτηση για τη Γερμανία – τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης, στο εσωτερικό η γενικευμένη δυσφορία ενισχύει το ακροδεξιό AfD που γνώρισε την περασμένη χρονιά μεγάλη αύξηση των μελών του κατά 37%. Στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο μαζί με άλλα δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Με τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό ο Σολτς και οι εταίροι του επαναδιαπραγματεύτηκαν στην ουσία το κυβερνητικό σύμφωνο – με αυτό θα πορευτούν τη φετινή χρονιά και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Εναλλακτική επιλογή δεν έχει κανένα από τα τρία κόμματα, παρά τις μεγάλες αντιθέσεις κυρίως μεταξύ Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Για τους κεντρώους του FDP δεν φτάνουν τα ποσοστά για να αλλάξουν στρατόπεδο συμμαχώντας με τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση, ο Λίντνερ αισθάνεται ασφαλέστερος με τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, παρά με τον δεξιό Φρίντριχ Μερτς. Αυτός έκοψε τις γέφυρες και με τους Πράσινους.

Η έλλειψη εναλλακτικής επιλογής είναι και το χαρτί στις ασκήσεις επιβίωσης του Σολτς στο δεύτερο ημίχρονο της τετραετίας. Αλλά ο χρόνος άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα.