Η Λίβερπουλ μετά από μια πολύ μέτρια χρονιά πέρσι, έχει επιστρέψει φέτος γερά στη διεκδίκηση του τίτλου, είναι στην κορυφή μετά από 20 αγωνιστικές και δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι τέλους, αρκεί να βγάλει τον πολύ δύσκολο και απαιτητικό Γενάρη.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει να διαχειριστεί μέσα στον Ιανουάριο το Κόπα Άφρικα, που του… πήρε τον κορυφαίο παίκτη του και πρώτο σκόρερ των «κόκκινων», Μοχάμεντ Σαλάχ και καλείται να βρει τρόπο να καλύψει το… δυσαναπλήρωτο είναι η αλήθεια κενό του Αιγύπτιου σταρ.

Οι «κόκκινοι» έχουν σχέση… εξάρτησης με τον Σαλάχ και για ένα μήνα, κρίσιμο μάλιστα θα πρέπει να βρουν τρόπο να ζουν χωρίς εκείνον τα γκολ και τις ασίστ του, με τον Σαλάχ από τη δική του πλευρά να έχει στόχο να βρεθεί μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα, όπως συνέβη και το 2022. Τότε βέβαια η Αίγυπτος είχε ηττηθεί στα πέναλτι από τη Σενεγάλη, φέτος όμως ελπίζει στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού να είναι εκείνος που θα πανηγυρίσει.

Πόσο θα λείψει στη Λίβερπουλ ο Σαλάχ;

O Σαλάχ είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο σημαντικότερος παίκτης της Λίβερπουλ εδώ και αρκετά χρόνια μεσοεπιθετικά για τη Λίβερπουλ. Τη φετινή σεζόν έχει 14 γκολ και 8 ασίστ σε 20 παιχνίδια της Premier League, που σημαίνει ότι είτε έχει σκοράρει είτε έχει δώσει ασίστ περισσότερα από τα μισά από τα 43 γκολ της αγγλικής ομάδας στο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, έχει επιπλέον 4 γκολ στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Ο Σαλάχ καλώς ή κακώς είναι ο ηγέτης της Λίβερπουλ, ενώ είναι… βιονικός, αφού από την επιστροφή του από το Κόπα Άφρικα το 2022 έχουν γίνει 73 παιχνίδια στην Premier League για τη ομάδα του Κλοπ, έχει παίξει στα 72 και είναι βασικός στα 67!

Η σημασία της απώλειας του είναι τεράστια και το κενό δυσαναπλήρωτο και η Λίβερπουλ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα σε μια περίοδο με κομβικά ματς για τον τίτλο, αλλά και όχι μόνο, μιας και είναι μέσα και στις 4 διοργανώσεις που συμμετέχει από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Ποιοι θα καλύψουν το κενό

Ο Κλοπ έχει θέμα, καθώς θα λείπει και για το Ασιατικό Κύπελλο ο Εντό και ουσιαστικά μένει με τους Γκάκπο, Ντιόγκο Ζότα, Ντίας, Νούνιες και Χάρβεϊ Έλιοτ για τρεις θέσεις, ενώ υπό προϋποθέσεις σε μια αλλαγή συστήματος θα μπορέσει να «τρυπώσει» στην επιθετική τριάδα και ο Σομποσλάι, ο οποίος όμως είναι τραυματίας και δεν θα παίξει στο επόμενο παιχνίδι με την Άρσεναλ για το Κύπελλο.

Σε αυτόν τον μήνα ο Γερμανός τεχνικός θα πρέπει να διαχειριστεί τη φρεσκάδα των παικτών του, την ώρα μάλιστα που οι Ζότα και Ντίας δεν είναι ουσιαστικά στο 100% και είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Η λογική λέει πως κατά βάση η τριάδα που θα προτιμάει πίσω από τον Νταρβίν Νούνιες θα είναι οι Λουίς Ντίας, Σομποσλάι (εφόσον επιστρέψει) και Γκάκπο, ενώ θα έρχονται και οι Ζότα και Έλιοτ.

Λίγες επιλογές για πολλά ματς σε ένα καλεντάρι βαρύ, όπου ο Σαλάχ αν φτάσει μακριά με την Αίγυπτο θα χάσει 4 παιχνίδια για την Premier League (Μπόρνμουθ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μπέρνλι), τους δύο ημιτελικούς με τη Φούλαμ για το Carabao Cup και σίγουρα το ματς με την Άρσεναλ εκτός έδρας για το FA Cup, στο οποίο σε ισοπαλία έχει ρεβάνς, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης θα παίξει ξανά χωρίς τον Αιγύπτιο.

Το 2022 κατά τη διάρκεια του Κόπα Άφρικα «κατέρρευσε» και έχασε έδαφος και ο Κλοπ φοβάται να μην γίνει ξανά το ίδιο, ενώ το χειρότερο είναι ότι ο Σαλάχ θα επιστρέψει όταν επιστρέψει ακόμη πιο επιβαρυμένος. Ειδικά αν η Αίγυπτος πάει μακριά.