Χωρίς συνεργάτες

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τους εξ απορρήτων του το απόγευμα της Τετάρτης και πάνω που υπήρξε μίνι κινητοποίηση για το ποιοι και πώς θα τον συνοδεύσουν, διευκρίνισε ότι θα μεταβεί μόνος του χωρίς συνεργάτες. Από την κυβέρνηση βεβαίως δίνει το «παρών» ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου.

«Σκληρό» έργο

Από βδομάδα «πάμε σιγά σιγά σε «σκληρό» μεταρρυθμιστικό έργο» απαντούν με μια φωνή οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες στην ερώτηση για το πότε και με ποιες προτεραιότητες θα επιστρέψει η κυβέρνηση στις επάλξεις. Στο Μαξίμου πάντως ο Πρωθυπουργός επιστρέφει την Κυριακή, όχι για συσκέψεις αλλά για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ενώ στο γραφείο του θα βιντεοσκοπήσει και το μήνυμά του για την υποδοχή του 2024. Οσο για τις… ηπειρώτικες διαδρομές του, θα τις κάνει, καθώς σκοπεύει να περάσει εκεί τα Θεοφάνια.

Γύρισμα

Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα μπρίφινγκ – τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. Στο μεταξύ όμως ο Παύλος Μαρινάκης δεν έχει εγκαταλείψει τη διαδικτυακή «καμπάνια», που ξεκίνησε προ μηνός, με το hastag #briefing αλλιώς. Οι χαλαροί ρυθμοί των ημερών τού επέτρεψαν μάλιστα και το πρώτο… εξωτερικό γύρισμα. «Είναι τόσο σημαντική η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας; Πάμε να δούμε γιατί» ακούγεται στο βιντεάκι του λεπτού.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Οτι η αναμόρφωση του συστήματος Υγείας αποτελεί βασικό στοίχημα της κυβέρνησης για το 2024 φαίνεται από τις ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις που δίνονται με κάθε ευκαιρία. Οτι το θέμα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει πιέσεις στο Μαξίμου ευρύτερα για την κοινωνική ατζέντα, το έκανε ξεκάθαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά και την επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Προανήγγειλε, για παράδειγμα, την επαναφορά της (μόνιμης) πρότασης της Χαρ. Τρικούπη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία. Η τροπολογία υπάρχει από το 2020.