Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις από τον πληθωρισμό που κινδυνεύει να ξεπεράσει και πάλι το 70% τους επόμενους μήνες, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% το νέο έτος, πριν από τις τοπικές εκλογές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί στις 17.002 λίρες (578 δολάρια).

Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση άνω του 100% φέτος, η οποία έγινε σε δύο προσαρμογές που συνέβαλαν στην ταχύτερη αύξηση των τιμών και ανέβασαν το κόστος εργασίας. «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να τσακιστούν από τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η απόφαση βρέθηκε στο επίκεντρο των εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των επενδυτών που αναζητούσαν στοιχεία για την πορεία των τουρκικών οικονομικών πολιτικών μετά την απομάκρυνση από τα αντισυμβατικά μέτρα μετά τις εκλογές του Μαΐου και ενόψει των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο. Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας κερδίζει τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία.

Προβληματισμός

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοντά σε ένα επίπεδο που αρκετοί δανειστές της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική εάν η προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι υψηλότερη από 40%-50%.

Η πρόκληση τώρα είναι πώς να κατευνάσει έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης, αλλά χωρίς να παρεμποδιστεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε μια αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια που έγιναν δύο αναπροσαρμογές στους μισθούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνο μία αύξηση για το 2024.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μακρόν πρωταθλητής του φθηνού χρήματος, έχει ανανεώσει την οικονομική ηγετική ομάδα μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Έκτοτε, η εστίαση στράφηκε στην χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα τελειώσει φέτος στο 65%, προτού κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκληρώσει το 2024 στο 36%. Έχει ωθήσει τη νομισματική πολιτική σε μια πιο συμβατική τροχιά, πενταπλασιάζοντας το σημείο αναφοράς στο 42,5% από τον Ιούνιο και σηματοδοτώντας ότι θα μπορούσε να αυξηθεί υψηλότερα τον επόμενο μήνα.