Σε νέο υψηλό 15 ετών εκτινάχθηκαν οι τιμές του ρυζιού, τροφοδοτούμενες από την έντονη ζήτηση και τις παρατεταμένες ανησυχίες για την προσφορά.

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης σκαρφάλωσε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα φτάνοντας τα 659 δολάρια ο τόνος την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της χώρας. Αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008 και φέρνει την αύξηση των τιμών σε περίπου 38% φέτος, αφού η κορυφαία παραγωγός η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές και ο ξηρός καιρός απειλεί την παραγωγή.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές του ρυζιού θα παραμείνουν υψηλές και το 2024, εφόσον η Ινδία διατηρήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές της και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά δίνουν ένα «μέτριο προς ισχυρό Ελ Νίνιο».

Ζωτικής σημασίας

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική, και η τελευταία αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υποστηρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει το κόστος εισαγωγής για τους αγοραστές. Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα συσφίγξει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊλάνδη θα παραδώσει έως και 2 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος, ενώ η Ινδία συμφώνησε να προμηθεύσει 1 εκατομμύριο τόνους. Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες πρόκειται να λάβουν περισσότερους από 500.000 τόνους ρυζιού που εισάγεται από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων που έχουν κλονιστεί από τις άγριες καιρικές συνθήκες και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.